22:47 / 14.08.2023 Общество

Новим серіалам в Україні бути, - обіцяли в Мінкульті

Завдання, які стояли перед Мінкультом під час створення телевізійних серіалів, залишаються актуальними й нині, попри критику.

Таку думку висловив т.в.о. міністра культури Ростислав Карандєєв, розповіла кореспондентка Еспресо.

"Ті завдання, які стояли перед Міністерством культури щодо виготовлення телесеріалів, вони значною мірою є дуже актуальними й зараз, всупереч тій великій критиці, яка була щодо цього проєкту. Знову ж таки, ми маємо зараз і повинні здійснювати документування подій, які відбуваються на фронті, відбуваються в цивільному житті. У ході цих подій, це буде неправильно, якщо держава не сприятиме кінокомпаніям, організаціям, які мали гарні проєкти й хотіли б їх реалізувати", - сказав т.в.о. міністра культури.

Карандєєв вважає, що український кінематограф нині має концентруватися на тому, що дає найбільший результат - це документалістика та високого ґатунку фільми, які допомагають глядачу після перегляду більш тверезо ставитися до подій на фронті.

"Наша історія - історія не тільки України, але й історія останнього століття, зокрема, воєнна - говорить про те, що інші країни, які так чи інакше переживали проблеми з війною знаходили в собі ресурси й необхідність виготовлення творів кінематографії, присвячених як військовій тематиці, так і тематиці мирного життя, розв'язання тих проблем. Через кінематограф, через правильно поданий сюжет, через правильно подану психологічну драму, можна у людини сформувати саме те, правильне відношення до тих подій, які на фронті, і переосмислити навіть свою діяльність на мирній території. Я думаю, що ми зараз маємо взагалі переосмислити відношення держави до тих культурних процесів, що відбуваються під час війни", - заявив Карандєєв.

Т.в.о. міністра наголосив, що країна зараз має зробити усе можливе, аби документальний кінематограф діяв, працював і мав підтримку.

"Якщо ми подивимося деякі проєкти, почитаємо синопсиси, то ми побачимо, що мирне життя є складовою воєнного. Насправді не може бути інакше. Ми всі є одним цілим: як цивільні люди, так і військові, у розв'язанні тих проблем, які стоять перед країною, на жаль, у цей момент військової агресії. Звичайно, є фільми, які, можливо, не зовсім доречні й це фільми легкого жанру, легкої драматургії. Можливо, за певних обставин вони теж були б необхідними. Та ми розуміємо, що психологічна діяльність, психологічне розвантаження - воно може бути й в цій формі", - підсумував Карандєєв.

Підготувала: Ніна Петрович