06:17 / 26.07.2023 Общество

У Бундесвері розкритикували український контрнаступ, – Bild

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Секретний документ Бундесверу, присвячений діям українських Збройних сил під час контрнаступу, містить досить критичні оцінки. Зокрема, на думку Міноборони Німеччини, ЗСУ поділені на надто малі групи, а досвідчені бійці не використовують те, чого їх навчили на Заході.

Відповідні документи опинилися у журналістів німецького видання Bild.

Серед головних недоліків Збройних сил України німецькі військові називають розділення бойових підрозділів, через що "не проглядається спільне ведення бою".

Україна розбиває бригади, які пройшли західні військові навчання, на групи по 10—30 військових, що ізолює їх від решти війська. Бундесвер вважає, що це збільшує "небезпеку дружнього вогню" і зменшує злагодженість.

Крім того, критично у Бундесвері висловились щодо навчання досвідчених українських військовослужбовців, які, за їхніми словами, гірше засвоюють принципи західної підготовки або взагалі не беруть в ній участь. Натомість новобранці "досягають більшого успіху в навчанні". Такі військові після повернення на фронт можуть зіткнутися з тим, що не зможуть використати свої нові знання через опір з боку командирів.

Своєю чергою, керівний персонал демонструє "інколи значні недоліки в лідерстві та застосуванні процесів управління, що іноді призводить до неправильних і небезпечних рішень".

Бундесвер підсумовує, що ці чинники можуть пояснювати повільне просування українських сил під час контрнаступу, констатують у Німеччині.

BAGNET нагадує, що радник міністра оборони України Олексій Копитько назвав топвійськових Заходу, яким можна вірити у питанні контрнаступу.

За його словами, українцям "має сенс слухати" главу Об’єднаного комітету начальників штабів збройних сил США генерала Марка Міллі, командувача Збройних сил Великобританії адмірала Тоні Радакіна, а також главу Військового комітету НАТО адмірала Роба Бауера.

Підготував: Сергій Дага