18:04 / 20.07.2023 Общество

Художник про штучний інтелект: "Все, над чим ми працювали стільки років, було так легко вкрадено"

Цифровий митець польського походження Грег Рутковскі заявив, що його ім’я використовувалося як підказка в генеративних ШІ понад 400 тис. разів менш ніж за рік.

Про це інформує BBC.

Генеративні ШІ сайти, такі як Midjourney, Dall.E, NightCafe та Stable Diffusion, можуть створювати нові твори мистецтва з підказок користувачів за лічені секунди, використовуючи мільярди зображень з Інтернету.

"У перший місяць, коли я відкрив для себе це, то зрозумів, що це явно вплине на мою кар'єру, і я не зможу розпізнати й знайти свої власні роботи в Інтернеті. Результати будуть пов'язані з моїм ім'ям, але це не буде моїм іміджем. Вони не будуть створені мною. Тож це додасть плутанини людям, які відкривають для себе мої роботи", - розповів художник і додав, що його ім’я використовується без згоди

Роботи Грега використовувалися в іграх Dungeons and Dragons та Magic: The Gathering. Митець занепокоєний своєю майбутньою роботою через те, що його ім’я використовувалося як підказка в інструментах ШІ більше разів, ніж Пабло Пікассо та Леонардо да Вінчі.

"Все, над чим ми працювали стільки років, було так легко вкрадено у нас за допомогою штучного інтелекту. Дуже важко сказати, чи змінить це всю індустрію до такої міри, що художники-люди застаріють. Я думаю, що моя робота і майбутнє знаходяться під величезним знаком питання", - додав Грег Рутковскі.

26 квітня генеральний директор Spotify Даніель Ек розповів, що музична індустрія має "виправдані побоювання" щодо пісень, які створив штучний інтелект.

9 травня стало відомо, що стримінговий сервіс Spotify видалив зі своєї платформи десятки тисяч пісень, які написав штучний інтелект за допомогою музичного стартапу Boomy.

Нагадаємо, що штучний інтелект Botto заробив $1,3 млн за свої шість картин у форматі NFT. Алгоритм аналізує все візуальне мистецтво коли-небудь створене людиною і на його основі продукує власні твори.

Спочатку Botto генерує запит, що складається з випадкових слів та речень. На наступному етапі підключаються дві нейронні мережі. VQGAN дає йому доступ до своєї бази мистецтва і допомагає генерувати схожі на них зображення, а CLIP визначає, наскільки вони відповідають запиту. Таким чином щотижня з'являються тисячі робіт. Серед них сам алгоритм обирає 350 найкращих і передає на голосування членам спільноти – власникам криптовалюти Botto.

Тисячі учасників цієї спільноти обирають із них одну найкращу роботу, яка буде виставлена на аукціоні. Її випускають у форматі NFT та продають на платформі SuperRare. Першу таку картину під назвою Asymmetric Liberation вдалося продати за $325 000. А другу – Scene Precede – вже за $430 000.

Після кожного голосування алгоритм аналізує смаки користувачів, тому його картини стають дедалі якіснішими. На створення однією роботи він витрачає лише декілька хвилин.