17:10 / 20.07.2023 Общество

Програма протезування українських військових за кордоном від фонду Future For Ukraine: Олександр Чайка першим отримав протез у США

33-річний військовий, якому ампутували ногу внаслідок важкого поранення у ході бойових дій, успішно пройшов протезування у Вашингтоні та повернувся до своєї професії.

Олександр став першим українським захисником, який отримав високоякісний протез нижньої кінцівки та пройшов реабілітацію у межах програми “Протезування українських військових 2023” від Фонду Future for Ukraine.

У цивільному житті Олександр Чайка був дитячим хореографом. 24 лютого він пішов захищати країну від окупантів у складі 24-ї окремої механізованої бригади ЗСУ. Під Попасною у військового влучив танковий снаряд і, лише дивом, йому вдалося вижити. Проте через гангрену бійцю довелося ампутувати праву ногу майже повністю. Олександр згадує, як вперше отямився після операції та відчув полегшення — розтрощена нога більше не боліла. Сашко побачив, що ноги вже немає, і найперше, що спало на думку — як тепер викладати дітям хореографію?

Чайка добре розумів, що отримати протез в Україні, маючи такий складний випадок ампутації, як у нього, буде досить важко. Тому дуже зрадів, коли фонд запропонував йому можливість пройти лікування у Medical Center Orthotics & Prosthetics (MCOP), що понад 50 років працює з американськими військовими та надає повний спектр послуг з протезування та реабілітації будь-якого рівня складності.

Поїздка Сашка до Вашингтону та лікування у провідній клініці США була реалізована фондом завдяки підтримці постійного мецената проєкту Вадима Столара.

Історія бойового шляху Олександра Чайки дуже вразила пана Столара, він відразу погодився допомогти військовому та доклав усіх можливих зусиль, аби Сашко зміг отримати омріяний протез та якнайшвидше повернутися до викладання хореографії своїм маленьким послідовникам.

Дочекавшись повернення Сашка з Вашингтону, меценат зустрівся з ним особисто, аби висловити вдячність захиснику та потиснути йому руку. За словами Вадима Столара, для нього це велика честь — познайомитися з таким мужнім воїном, як Олександр. На своїй сторінці у Facebook меценат поділився враженнями від спілкування з героєм.

Після отримання протеза та кількох місяців реабілітації Сашко знову повернувся до справи свого життя — хореографії. На перше заняття, після такої довгої перерви, до улюбленого викладача прийшла купа дітей. Батьки не стримували сліз, обіймаючи захисника, а малеча захоплено дивилася на свого Сашу, на якого так довго чекала.

Сьогодні Олександр Чайка сповнений нових планів. Повернувшись з Вашингтону після протезування, він став батьком, відкрив власну студію дитячої хореографії та не планує зупинятися на досягнутому.

Своїм прикладом Сашко надихнув й інших українських військових, які зараз очікують на протезування в межах програми “Протезування українських військових 2023”.

Долучайтеся до збору коштів на благодійний кейс та допоможіть нашим захисникам отримати високоякісні протези, щоб вони змогли якомога швидше повернутися до повноцінного життя!