18:18 / 30.06.2023 Общество

Суд ухвалив нове рішення щодо митрополита Моспатріархату

Солом’янський районний суд Києва 30 червня продовжив запобіжний захід митрополиту УПЦ МП Павлу (Лебедю) у вигляді цілодобового домашнього арешту. Його підозрюють у розпалюванні релігійної ворожнечі та виправдуванні російської агресії.

Про це повідомляє “Суспільне”.

Зазначається, що суд схвалив клопотання прокурора про продовження цілодобового домашнього арешту з носінням браслета ще на два місяці.

При цьому захисники Павла (Лебедя) просили особисте зобов’язання або нічний домашній арешт. Рішення про продовження цілодобового домашнього арешту вважають незаконним і оскаржуватимуть його у Київському апеляційному суді.

“Доводи, на підставі яких було прийняте вказане рішення, нам невідомі, так як не було оголошено ще повного тексту. Отримаємо повний текст, побачимо, якими доводами користувався слідчий суддя і далі будемо формувати свою правову позицію для подальшої апеляційної скарги”, — повідомив у коментарі журналістам адвокат митрополита Павла Микита Чекман.

Як відомо, 1 квітня Шевченківський районний суд Києва обрав запобіжний захід митрополиту Павлу у вигляді домашнього арешту на 60 діб.

Раніше суд погодив примусовий привід митрополита Української православної церкви Московського патріархату Павла (Лебедя) на засідання з обрання йому запобіжного заходу.

Водночас митрополит УПЦ МП Павло у залі суду попросив вибачення в журналістів та попрохав їх більше писати про Лавру.

Нагадаємо, Служба безпеки України повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП Павлу. Йому інкримінують ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань) та ч. 1 ст. 436-2 (виправдовування, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Як повідомлялося, 14 квітня новим виконувачем обов’язків генерального директора Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” призначили Максима Остапенка, який раніше очолював заповідник “Хортиця”.

Натомість прибічники УПЦ МП 20 квітня намагалися перешкоджати роботі комісії Мінкультури на території національного заповідника. Напередодні, 19 квітня, комісія Мінкульту завершила свою роботу на території Києво-Печерської лаври, проте невстановлені особи заважали роботі та вчиняли відверте порушення громадського порядку. Згодом сталися сутички між правоохоронцями та представниками московської церкви.

До слова, на думку 63% українців, так звана УПЦ МП має бути виселена з Києво-Печерської та Почаївської лавр без можливості подальшого служіння там. Про це свідчать результати соцопитування.