13:07 / 19.06.2023 Общество

Зеленський протягом року ігнорує Конституцію України, не підписуючи закон про заборону російських книг

Сьогодні, 19 червня, виповнився рік з дня ухвалення закону 2309-ІХ про заборону ввезення й розповсюдження російських книжок, який досі не підписаний Президентом України.

Про це повідомив громадський діяч та політичний експерт Андрій Смолій у Facebook.

Петиція до президента з закликом підписати закон про заборону ввезення і розповсюдження видавничої продукції з росії набрала необхідні 25 тисяч підписів менш ніж за два тижні. Тепер вона очікує на розгляд керівника держави.

Закон Верховна Рада ухвалила ще у червні 2022 року, однак Володимир Зеленський так його і не підписав.

Закон забороняє імпорт і розповсюдження видавничої продукції з росії та білорусі, передбачає видання книг в Україні мовою оригіналу або в перекладі на українську мову, мови ЄС чи корінних народів України, перекриває можливості ввезення видань антиукраїнського змісту.

“Пане Президенте, підтримайте позицію парламенту, книжкової спільноти і громадянського суспільства. Виконайте свій конституційний обов’язок. Захистіть наш культурний простір від “русского міра”, – наголосив Смолій, який переконаний, що видавнича продукція агресора – це теж окупація.

“В умовах війни Ви як глава держави й Верховний Головнокомандувач зайняті перш за все питаннями збройної відсічі агресору. Але ситуація, коли парламент, книжкова галузь і громадянське суспільство одностайні у підтримці Закону 2309-ІХ, і лише відсутність Вашого підпису дозволяє росії й далі руйнувати наш книжковий ринок, є незрозумілою і неприйнятною”, ідеться в петиції.

Петицію підтримали українські інтелектуали, письменники, громадські й культурні діячі: Оксана Забужко, Вахтанг Кіпіані, Володимир В’ятрович, Костянтин Коверзнєв, Ірма Вітовська та інші.

Що змінює підписання Закону:

  • забороняє імпорт і розповсюдження видавничої продукції з Росії та Білорусі;
  • припинення розповсюдження вже завезених з Росії книжок;
  • передбачає видання книг в Україні мовою оригіналу або в перекладі на українську мову, мови ЄС чи корінних народів України;
  • ввезення в Україну російськомовних книжок з інших країн потребуватиме окремого дозволу;
  • перекриває можливості ввезення видань антиукраїнського змісту.

Зауважимо, що частина третя статті 94 Конституції України визначає: якщо президент протягом 15 днів не підписав закон чи не повернув його до парламенту з зауваженнями, “закон вважається схваленим президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений”.