10:24 / 09.06.2023 Общество

Відділення Червоного Хреста України відокремилося від міжнародної організації

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Український Червоний Хрест (УЧХ) наголосив, що працює лише на підконтрольній території України й зараз українські волонтери на Херсонщині допомагають людям після підриву окупантами Каховської ГЕС. В українській організації так відреагували на критику президентом МКЧХ. Про це повідомляє Червоний хрест України.

"Український Червоний Хрест не має доступу до територій непідконтрольних Україні, оскільки ми українська гуманітарна організація, яка може проводити свою діяльність згідно з українським законодавством і виключно на території підконтрольній Україні.

Після того, як російські війська підірвали греблю Каховської ГЕС, волонтери Українського Червоного Хреста відразу почали евакуацію людей, в тому числі маломобільних, з територій підконтрольних уряду України. Евакуація проводилася спільно з ДСНС України та Національною поліцією України", – йдеться у повідомленні.

Український Червоний Хрест повідомляє, що понад 50 волонтерів УЧХ, разом із рятувальними службами продовжують евакуйовувати людей: "Вже евакуювали 140 людей, серед яких більшість — маломобільні".

Цих людей доправили до місць тимчасового розміщення й організували доставку продуктів харчування та питної води.

В українській організації опублікували свій допис як реакцію на інтерв’ю президента України Володимира Зеленського, де він сказав, що Червоного Хреста немає в Херсонській області.

Водночас президент мав на увазі міжнародну організацію – Міжнародний Комітет Червоного Хреста.

В українській організації наголосили, що Український Червоний Хрест – це українська гуманітарна організація, у якій співробітники та волонтери – українці. Ці волонтери допомагають лише на підконтрольних Україні територіях.

Також зараз понад 200 волонтерів УЧХ у Миколаївській, Херсонській областях у місцях тимчасового розміщення евакуйованих та на вокзалах надають гуманітарну допомогу постраждалим: питну воду, продукти харчування, одяг.

Усі рятувальні дії УЧХ координує з ДСНС, Нацполіцією та іншими органами центральної та місцевої влади України.

Підготував: Сергій Дага