11:21 / 19.05.2023 Общество

Найстарішу Біблію на івриті продали на аукціоні за 38,1 млн доларів

Фото: Codex Sassoon

Найстаріша Біблія на івриті Codex Sassoon, датована кінцем IX - початком X століття н. е., була продана на аукціоні Sotheby's у Нью-Йорку за $38,1 млн. Про це аукціонний будинок повідомив на своїй сторінці у Twitter.

Власником рукопису стала організація "ANU - Музей єврейського народу", розташована у Тель-Авіві.

Codex Sassoon - це рання та найбільш повна єврейська Біблія з усіх відомих. Вона містить усі 24 книги єврейської Біблії (Танах), за винятком деяких сторінок з Книги Буття.

Вважається, що реліквія була створена в Ізраїлі чи Сирії та налічує 396 пергаментних сторінок. Біблію названо на ім'я одного з її попередніх власників - колекціонера Девіда Соломона Сассуна.

Експерти зазначають, що незважаючи на невеликі потертості, текст Біблії залишається розбірливим. Для створення Codex Sassoon використали майже 400 пергаментних листів та шкіра понад 100 тварин.

Codex Sassoon вважався загубленим понад шість століть після руйнування синагоги на північному сході Сирії, де він зберігався. Знайти реліквію вдалося у 1929 році, після чого її купив колекціонер Девід Соломон Сассун.

Востаннє Codex Sassoon продавалася на аукціоні в 1989 році за $3,19 млн (майже $8 млн за поточним курсом). З 1989 року власником Біблії був швейцарський фінансист і колекціонер Жакі Сафра.

Довгий час найдорожчою книгою або історичним документом, проданим на аукціоні, вважався Кодекс Лестера - зошит наукових записів, зроблених Леонардо да Вінчі у 1504-1510 роках. У 1994 році Кодекс Лестера за $30,8 млн  придбав співзасновник Microsoft мільярдер Білл Гейтс.

У листопаді 2021 року було встановлено новий рекорд щодо книг. Американський інвестор Кеннет Гріффін викупив перше видання Конституції США за $43,2 млн.

Підготував: Сергій Дага