12:13 / 18.11.2022 Общество

"Команди Ігоря Сапожка" більше не існує: підсумки "доленосної" сесії міської ради Броварів

Чергова сесія міської ради, що відбулась 17.11.2022р., розпочалась з гучного скандалу: на початку сесії секретар міської ради Сергій Богуцький зачитав текст свого депутатського запиту, в якому пролунали як звинувачення, так і пропозиції,  повідомляє Brovarymedia.

По-перше, Сергій Богуцький обурився фактом «перерахування» коштів у сумі 6,2 млн грн з рахунку УБЖКГІТ на користь ТОВ «БЗБК». На думку чиновника, «депутати за таку операцію не голосували, а ці кошти конче потрібні саме зараз для проходження складного опалювального сезону».

Друге звинувачення стосувалось того, що «одноосібне ухвалення бюджетних рішень стало основною характеристикою фінансової дисципліни». Йдеться про те, що бюджетні питання ухвалюються чиновниками виконавчої влади або особисто міським головою, а депутати їх лише формально схвалюють на сесіях.

Ну й останній блок звинувачень стосувався неефективності роботи комунальних підприємств: «дотаційний стан найбільших комунальних підприємств заздалегідь сприймається як невідворотній і об'єктивний. Підприємства не мають планів розвитку, їх керівники не аналізуються на предмет ефективності. Будучи найбільшими отримувачами коштів бюджету громади підприємство діють непрозоро, та не демонструють ефективності", - йшлося в запиті.

В підсумку цього депутатського запиту було запропоновано створити тимчасову контрольну комісію з перевірки законності перерахування коштів ТОВ «БЗБК». А також надати доручення бюджетній комісії БМР на наступну сесію подати пропозиції щодо проведення фінансового аудиту виконавчих органів міської ради та комунальних підприємств.

Сергій Богуцький запропонував наступний персональний склад тимчасової контрольної групи:

  • Володимир Левенцов – голова комісії
  • Ігор Коломієць - СН
  • Тетяна Ковкрак - За майбутнє
  • Ірина Веремчук - Голос
  • Сергій Батюк - ЄС
  • Володимир Тимошенко - ВО Батьківщина
  • Василь Пеший - Удар

Було помітно, що депутатський запит був несподіванкою для міського голови Ігоря Сапожка та більшості депутатів (крім депутатів, що пов’язані з Віктором Поліщуком). Втім ми нашвидкоруч провели аналіз пропозицій цього депутатського запиту і маємо повідомити наступне.

1. Що стосується коштів ТОВ «БЗБК».

На цю тему ми готували матеріал, посилання на нього – в першому коментарі. Якщо стисло, то між Відділом кап будівництва БМР та ТОВ «БЗБК» ще у 2015 році був укладений договір на будівництво частини вул. Чубинського. За договором ВКБ мав сплатити за ці роботи, але «зробив вигляд», що БЗБК провело ці роботи з власної ініціативи та за власні кошти. У 2018 році ВКБ був ліквідований, договір перейшов правонаступнику – УБЖКГІТ, яке визнати договір відмовилось. Розпочались суди, причому ще в січні 2021 року (!!!) на початку судової тяганини рішенням суду було накладено арешт на рахунок УБЖКГІТ на забезпечення позову у справі на суму у 6,2 млн грн. Суди тривали рік, і в січні 2022 року УБЖКГІТ програло апеляцію.

Ну а в жовтні 2022 року виконавчою службою ці арештовані кошти були примусово списані з рахунку на користь БЗБК. Таким чином, теза про те, що "ці кошти депутати виділяли на інші потреби" є безпідставною: коли кошти були арештовані, цей склад депутатів ЩЕ НЕ СКЛАВ ПРИСЯГУ.

Далі: чи могли чиновники УБЖКГІТ «провести перемовини щодо реструктуризації сплати боргу». По-перше, це залежить від «юридичної позиції БМР», яку не визначають чиновники УБЖКГІТ: якщо БМР наполягає, що ці кошти вони не повинні сплачувати, то про що вести перемовини? По-друге, присутній на сесії заступник міського голови Петро Бабич зазначив, що перемовини велись, але безуспішно. Можливо, тимчасово контрольна комісія виявить інші обставини, але навряд чи: справа давно ні для кого не секретна.

2. Щодо одноосібного ухвалення бюджетних рішень міським головою Ігорем Сапожком.

Ну, по-перше, це давно не є секретом – Бровари Медіа писали про це багато разів. Але розглянемо «сухі факти». З початку каденцій всі 38 депутатів підготували НУЛЬ проєктів рішень, що стосувались би бюджетних питань. При цьому 100% депутатів підтримали 100% рішень, що стосувались власне бюджету і щонайменше 95% рішень, що стосувались окремих програм. Так, інколи у депутатів були запитання, але не пригадаємо, щоб ці запитання призвели до відмови голосувати за проєкт рішення, що стосується бюджетних питань. Це стосується і депутатів «Команди Ігоря Сапожка» і самого Сергія Богуцького. Жодних дискусій щодо бюджетних питань їм не було ініційовано, а його самого можна вважати частиною виконавчої влади (а не звичайним депутатом).

Ми багато разів писали про те, що робота бюджетної комісії має суто формальний характер, жодних принципових дискусій там не відбувалось і не відбувається – і це не може бути секретом для секретаря ради, який особисто відвідує комісії. Нагадаємо, що пройшла майже половина каденції!!! Минулого року команда Ігоря Сапожка проігнорувала бюджетні слухання, а сам Ігор Сапожко пишався цим фактом! Можливо, саме зараз «щось пішло не так».

3. Неефективність роботи комунальних підприємств з початку (і до початку) чинної каденції стала банальністю.

Неефективність роботи КП – явище настільки обширне, що про нього не можна написати коротко і в загальних реченнях: знову таки, Бровари Медіа підготували на цю тему безліч матеріалів. Неефективність може виявлятися по-різному, але найбільше дошкуляє, що роботу КП доводиться постійно дофінансувати і це «зїдає» бюджет громади. Але ця інформація і ця статистика ні для кого не є секретом, а вже тим більше – для топ-чиновника міської ради. Як секретар міської ради і як член виконкому він десятки разів голосував за бюджети «порятунку комунальних підприємств» і жодного разу – принаймні публічно – не озвучував «стурбованості» цим питанням.

Бажання «провести аудит» та «розібратися в роботі КП» можна лише вітати, але є одне «але». Наразі є обєктивні складнощі – пов’язані саме з воєним станом – які не дадуть різко покращити роботу та фінансовий стан підприємств. А головних факторів тут два: 1. Заборона від Уряду підвищувати тарифи на комунальні послуги 2. Критичний стан заборгованості населення та юр осіб.

Якщо раніше була можливість підвищувати тарифи, але виконком волів «гратися у популізм», то наразі такої можливості юридично не існує. Щодо заборгованості, то коли офіційно кожний третій – безробітний, а всі інші сильно втратили в дозодах, то на «кардинальні зміни» годі й сподіватися.

Замість підсумків.

Ситуація з місцевою владою – критична, її ефективність викликає «глибоке занепокоєння». Звісно, ніколи не пізно почати шукати вихід з такого стану. Але щоб знайти цей вихід, потрібно мати відповідні компетенції та …хист до такої діяльності. Ну або хоча би ретельно вивчати проекти рішень, внікати в історію питання. Тому побажаємо успіхів всім, хто сьогодні увійшов до тимчасової контрольної комісії та до нового складу депутатських комісій.

Ми ж в свою чергу уважно слідкуватимемо за їх роботою і не менше прискіпливо вивчатимемо результати цієї роботи.

Павло Іванович