10:33 / 22.10.2022 Общество

Грузія для "родин загиблих": насправді їхала рідня, друзі та сусіди співробітників КМДА

Фото: Анна Швиденко

Після публікації скандальної новини про те, що директор КБУ "Центр допомоги учасникам АТО"  Анна Швиденко нехтує інтересами родин військових , а саме заборонила Військовим, Ветеранам, учасникам Революції Гідності, ветеранам з інвалідністю внаслідок війни та їх родинам заходи з реабілітації, відпочинку та активного відпочинку, про що на своєму сайті написав волонтер Ярослав Бондаренко, до редакції Багнет надійшов лист, на який редакція звернула особливу увагу.

В редакцію написала вдова загиблого на війні Героя України, яка впізнала на фото директора Центру допомоги учасникам АТО Анну Швиденко:

"Трохи шокована, бо не знала, що людина на фото Анна Швиденко - це директор центру допомоги родинам загиблих, бо нам вона представилася як супроводжуюча. У липні ми їздили з дітьми у Грузію. Поїздку для родин загиблих організовувала Грузія та КМДА, бо нас проводжали посол Грузії та радник Кличка Марина Хонда. З самого початку з поїздкою щось пішло не так, бо в поїздку я записувалася разом зі своєю знайомою, яка теж втратила на війні чоловіка та залишилася з двома дітьми. Поїздку нам спочатку підтвердили, але за два дні їй передзвонили і сказали, що дуже багато людей, і її з дітьми переносять на наступний заїзд. Я з дитям поїхала, а вона ні. 

З самого початку ми думали, що наша супроводжуюча (а вона теж була з дитиною) теж когось втратила, але їде як старша. Але по приїзду в Грузію стало відомо, що разом з нею в поїздку їхала ціла компанія, яка по приїзду відокремилася від усіх та окремо відпочивала. Далі, з розмов стало зрозуміло, що разом з Анною Швиденко відпочивала її сестра, друзі та сусіди, які до родин загиблих не мають жодного відношення. Багатьох це обурило, але всі розуміють, що безкоштовна поїздка у Грузію в нашому випадку - це везіння, яке вирішувалося нагорі. Якщо в КМДА вирішили її відправити супроводжуючою, то значить так треба. Ніхто не хотів сваритися та щось з'ясовувати, бо наступного разу можуть і взагалі не запросити. 

Але, виходить, що путівки на родин загиблих розписувала сама Анна Швиденко, бо як ще пояснити, що в одному автобусі опинилася ціла компанія її знайомих, сусідів та рідні. І взагалі, як держслужбовець, що є супроводжуючим вона навіть не мала права брати з собою свою дитину на безоплатній основі, а якщо взяла - то повинна була сплатити за поїздку, бо це називається "корупція". 

Наступний заїзд - також був брехнею, яку вигадали, щоб скандалу не було. Моя знайома з двома дітками так нікуди і не поїхала. Чи є хоч трохи совісті, чи не соромно директору центру, що повинен опікуватись нами - викидати родини загиблих зі списків на відпочинок, щоб вигуляти себе та своїх?! Дякую, що переймаєтесь важливими проблемами, бо нам з таким центром допомоги - допомоги можна не очікувати. Навіть тепер і не розумію, чому мені так пощастило з Грузією?"

Редакція сайту "Багнет" зв'язалась з автором листа, поспілкувалась та отримала додаткову інформацію, щодо поїздки родин загиблих в Грузію.

На сайті "Вечірній Київ" 19 липня 2022 року опублікований коментар Анни Швиденко про принцип відбору дітей для відпочинку у Грузії:

Анна Швиденко, заступниця директора Київського Центру АТО розповіла «Вечірньому Києву», що поїздку підготували доволі швидко. «У групі 58 осіб, з них — 22 дорослих. Це — батьки, які їдуть з дітками. Що це за родини? Це ті сім’ї, які втратили на війні батька, чоловіка. Або ж у них близька людина пропала безвісти», — пояснила «Вечірньому Києву» пані Швиденко.

Але як виявилося, далеко не все, що розповіла «Вечірньому Києву» Анна Швиденко відповідає дійсності:

  • Дійсно, пані Швиденко їхала як супроводжуюча, але їхала з сином, за якого повинна була сплатити путівку, але не сплатила, що є вже корупційною складовою.  
  • Свою поїздку до Грузії коментує чернігівчанка Олена Счастлива, мама однорічного сина та 14-річної доньки.

З чого це КМДА та Київській центр допомоги учасникам АТО почав опікуватись мешканцями м. Чернігів, коли родин Героїв Киян викреслюють зі списків на відпочинок - стає зрозуміло згодом. Це і є родичка(сестра) Анни Швиденко, про яку нам розповіла вдова загиблого Героя. Вона з Чернігівщини, та як і її сестра - теж не має відношення до родин загиблих. Більш того, як видно із соціальних мереж, що Анна, що її сестра Олена навіть не з бідних родин. Разом, родинами вони подорожують Європою по  відомим морським курортам.  

Також, вдова Героя повідомила нам, що на даній фотографії ще один родич, друг або сусід Анни Швиденко, який проводжає свою дружину та дитину на відпочинок у Грузію.

Зліва-направо: чоловік Анни Швиденко з сином, ще один родич з донькою та дружиною, заступниця голови КМДА Марина Хонда

Редакція сайту "Багнет" занепокоєна ситуацією, що склалася у Центрі допомоги учасникам АТО - незрозумілі дії керівництва, корупція та "кумівство".

Редакція також звертається до відповідних Департаментів КМДА з проханням навести лад у підвідомчій комунальній бюджетній установі.