10:33 / 12.09.2022 Общество

Відчуваєте себе некомфортно у суспільстві? Що важливо знати про цей стан

Поради від Ігоря Погодіна — гештальт-терапевта із 27-річним практичним досвідом роботи та засновника Pogodin Academy. 

Як правило, щодня ми спілкуємося з великою кількістю людей. В офісі, на роботі. В особистому житті — комунікуємо з друзями та близькими. Звичайно, заводимо й нові знайомства та попадаємо у різні компанії. 

Але у якийсь момент ви можете відчути — щось не так. Ви знаходитесь у соціумі, виникає відчуття дискомфорту, невпевненості у собі. Всередині вирують навіть негативні емоції та присутня стійка думка, що треба щось змінювати. 

То це і є криза? 

Так, це криза. Коли присутній дискомфорт та є відчуття, що ви не у ресурсі. Так, може бути страшно та здаватися, що ви не впораєтеся. Тому так важливо завжди мати підтримку та джерело знань, як переживати цей життєвий етап. Разом з тими, хто відчуває подібні почуття та емоції, робити це набагато комфортніше та ефективніше. 

Наприклад, на курсі в Pogodin Academy, ви зможете пізнати себе краще та зрозуміти, чому з вами відбуваються певні зміни та що треба з ними робити. 

Криза — це зона росту? 

Будь-яка криза може перетворитися на розвиток для людини. Головне питання полягає у тому, щоб правильно та грамотно пережити її. Так, саме пережити, а не боротися. 

Отже, пройдемось по основних моментах, які допоможуть вам взяти від кризи максимум користі. 

Коли ви стикаєтесь із соціумом та починаєте відчувати дискомфорт, поставте собі прості питання. Я взагалі підходжу для нього? А він для мене? Я точно хочу бути у цьому середовищі? 

Пам'ятайте, криза може говорити про те, що перед вами стоїть виклик — увійти до певного соціального середовища. Але також це може бути й підказкою, туди не входити та взагалі не ставити перед собою цілі відповідати очікуванням суспільства. Варто замислитися, чи треба боротися за те, щоб бути прийнятим оточуючими? Можливо, найкращим варіантом для вас є слідувати собі?  

Тому, якщо ви хочете перетворити кризу у можливість для розвитку, уважно прислухайтеся до себе. Запитуйте, наскільки ваші цінності, бажання та потреби відповідають прийнятим, які існують у соціальному середовищі, у якому ви перебуваєте. Чи бажаєте ви щось змінити? Якщо ні, то чи є у вас бажання залишатися у певній компанії людей та надалі відчувати себе нещасним. 

Щоб пережити кризу максимально комфортно, станьте уважним до себе. Помічайте власні бажання, потреби, почуття та цінності. Слухайте себе та те, що існує всередині вас. 

Як допомогти людині в кризі? 

Якщо ви розумієте, що ваша близька людина у кризі, викликаною контактом із соціальним середовищем, потрібно бути обережними у своїх діях. Будьте із нею поряд, допоможіть не робити поспішних висновків. Дайте можливість виявити, де насправді знаходиться її місце. Якщо людина розуміє, що їй не вистачає навичок або засобів комунікацій у певному соціальному середовищі, у якому вона хоче адаптуватися, допоможіть їй їх сформувати. Або просто будьте поруч. Ще більше рекомендацій ви зможете знайти на YouTube каналі. На ньому зібрані поради від Ігоря Погодіна — вже понад 27 років він допомагає людям подолати певні психологічні проблеми. Є дійсним членом Європейської Асоціації Гештальт-терапії, автором понад 450 рецензованих наукових публікацій та 15 книг з психології та психотерапії. 

Отже, будь-яка криза — це можливість для розвитку. Ваша зона росту та мотивація до змін. Не бійтеся занурюватися у свої справжні бажання та потреби. Адже саме у них криються головні відповіді. Така робота над собою обов'язково матиме позитивні результати. Ви зможете впоратися з кризою та відкрити для себе нові можливості. 

Автор Ігор Погодін