04:05 / 08.07.2022 Общество

Завдяки борщу і ЮНЕСКО в світі зрозуміють, що Україна - не росія, - Клопотенко

Ілюстративне фото з відкритих джерел
Перемога борщу в ЮНЕСКО — це як перемога на Євробаченні, а може це навіть вагоміше.
 
Так вважає відомий український кухар співвласник київського ресторану «100 років тому вперед», автор низки кулінарних книг, а також фільму "Борщ"Євген Клопотенко, який був одним із драйверів процесу визнання борщу нематеріальною спадщиною.
 
"Коли війна закінчиться, — а вона точно закінчиться нашою перемогою, — ми хочемо, щоб в світі знали про українську їжу. Щоб усі казали: «тепер ми точно знаємо, що Україна – це не Росія, вона має свою культуру, гарну музику, — це довела перемога на Євробаченні, — вона має свою кухню, бо ми знаємо про український борщ»", - переконаний Євген.
 
Він розповів, що для нього самого рішення ЮНЕСКО стало приємною несподіванкою.
 
"Для мене це була приємна неочікувана новина, бо я лише за день до спеціального засідання дізнався, що воно буде, — це відбулось вперше за всю історію ЮНЕСКО! Взагалі ж, ви праві, ця процедура дуже довга: спочатку потрібне затвердження об’єкту Міністерством культури, а для цього має пройти 4-5 засідань експертної ради при Мінкульті. Потім ця рада рекомендує МЗС подавати об’єкт до розгляду ЮНЕСКО. Із борщем, на це пішло півтора роки: спочатку я відкрив ГО, зібрав команду, ми об’їхали всю Україну та зафільмували цю традицію по всіх правилах. Правил є ціла книжка — по ній ми оформили заявку, потім ще 25 разів її переробили. Нарешті, два роки тому, борщ визнали українським (експертна рада з питань нематеріальної культурної спадщини внесла борщ до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України, — Ред.) і рекомендували на розгляд ЮНЕСКО. Далі пішла робота Міністерства закордонних справ: вони переклали 700 сторінок тексту, пройшли усі бюрократичні процедури. Були побоювання щодо російського лобі в ЮНЕСКО, але так сталося, що в листопаді була сформована нова комісія, яка проголосувала за наш борщ.", - розповів шеф-кухар. 
 
Це рішення є дуже добрим для України, оскільки ми сьогодні по-троху повертаємо все вкрадене.
 
"Ми повернули церкву, повертаємо мову, повертаємо нашу культуру — а їжа є частиною культури, частиною побуту. І вже зараз, якщо там хтось десь скаже, що культури української кухні не існує, то ми відповімо: камон, ЮНЕСКО визнало, що борщ – це українська страва! А чи багато страв інших країн зареєстровано? Дуже мало. Зареєстровані французький багет, неаполітанська піца, хумус, лаваш. Тому це означає, що політично наш борщ і нашу гастрономічну культуру ми підняли на новий рівень", - стверджує Клопотенко.
 
Він також розповів, що росіяни нічого свого не подавали, а лише пропагандисти щось там розповідали про якийсь московський борщ. Відомо, що оккупанти іноді стверджують, що борщ - це "свєкольний суп".
 
Відомо, що 1 липня на позачерговому засіданні ЮНЕСКО було внесено елемент "Культура приготування українського борщу" до Списку нематеріальної культурної спадщини, що потребує негайної охорони. Таким чином страву борщ офіційно визнали українською, а не російською.
 
Офіційна представниця МЗС Росії Марія Захарова засмутилася цією новиною і знову примудрилася роздивитися націоналістів, які "ненавидять все російське".
 
Подготовила: Нина Петрович