14:00 / 16.06.2022 Общество

Незалежні медіа та українські журналісти потребують екстреної підтримки

Світлина: УНІАН

Провести парламентські слухання щодо кризової ситуації в українських медіа; ухвалити програму підтримки українських незалежних медіа і створити Фонд підтримки медіа; втілювати в Європі спеціальні програми економічної підтримки українських журналістів і ЗМІ – ці та инші кроки для порятунку незалежних українських медіа передбачені Резолюцією, яку ухвалив Конґрес Європейської федерації журналістів в Ізмірі.

Про це повідомиляє онлайн-газета “ПолітАрена”.

Проєкт документа подала Національна спілка журналістів України, яку на Конґресі представляла перша секретар Спілки Ліна Кущ.

Делегати Конґресу висловили солідарність із українськими журналістами, які працюють в умовах широкомасштабного рашистського вторгнення та потерпають від економічної і гуманітарної кризи, викликаної війною, йдеться в Резолюції.

Попри надзвичайно важливу роль журналістів у висвітленні війни, українські медіа опинилися перед загрозою припинення своєї діяльности.

Серед головних кризових факторів – припинення надходжень від реклами, від продажу газет і передплати. У зонах бойових дій захоплені чи зруйновані редакції; багато журналістів були змушені залишити домівки чи місця роботи.

Тож, як ідеться в Резолюції, українські незалежні медіа та українські журналісти потребують екстреної підтримки.

Тому Виконком ЄФЖ (штаб-квартира у Брюсселі) звертатиметься до українського уряду, Європейського парламенту та Європейської комісії, міжнародних донорів з проханням втілити в життя основні пункти Резолюції.

Подаємо повний текст документа:

Щодо кризового становища українських незалежних медіа

(Звернення ЄФЖ, проєкт подано Національною спілкою журналістів України)

Делеґати та учасники Загальних зборів Європейської федерації журналістів висловлюють солідарність із українськими журналістами, які працюють в умовах широкомасштабного російського вторгнення та потерпають від економічної і гуманітарної кризи, викликаної війною.

Аґресія Росії проти України спричинила сплеск уваги в різних країнах до роботи професійних медіа. Роль журналістів, які фіксують перебіг і наслідки війни, перевіряють факти і спілкуються з очевидцями та учасниками подій, надзвичайно висока.

Водночас в умовах війни українські медіа опинилися перед загрозою припинення своєї діяльности.

1. Всі моделі економічної незалежності медіа зруйновані. Припинилися надходження від реклами, від продажу газет і передплати, від партнерських колаборацій на теле- і радіоефірах тощо.

2. Медіа в районах бойових дій не можуть продовжувати свою діяльність через захоплення або обстріли будівель, майна, через руйнування логістики і партнерських зв’язків.

3. Багато журналістів були змушені залишити домівки, редакції і технічні засоби для роботи та переїхати до инших реґіонів України або за кордон.

4. За відсутности доходів чимало журналістів стали працювати на волонтерських засадах. Однак журналісти, особливо в локальних медіа, не мають великої «фінансової подушки».

Тому українські незалежні медіа та українські журналісти потребують екстреної підтримки .

Незалежні професійні медіа є запорукою демократичного розвитку країни, натомість контрольована державою деструктивна пропаґанда зміцнює диктатуру, яку ми спостерігаємо на прикладі російського суспільства.

Загальні збори доручають виконкому ЄФЖ:

1. Звернутися до українського парламенту із закликом невідкладно провести парламентські слухання щодо кризової ситуації в українських медіа

2. Звернутися до українського уряду із закликом ухвалити програму підтримки українських незалежних медіа і створити Фонд підтримки медіа не пізніше 1 вересня 2022 р.

3. Звернутися до Європейського парламенту та Європейської комісії з проханням розробити і втілювати спеціальні програми економічної підтримки українських журналістів та медіа

4. Звернутися до міжнародних донорів із пропозицією зробити одним із пріоритетів підтримку незалежних українських медіа як критично важливої сфери в умовах російського вторгнення до України.

5. Заохочувати розвиток прямої співпраці між національними спілками країн Європи і редакціями українських локальних медіа, які працюють на територіях бойових дій.

Ухвалено Загальними зборами (Конгресом) ЄФЖ, місто Ізмір, 14 червня

Підготувала: Ніна Петрович