17:25 / 19.03.2022 Общество

"vam priznachenо viplatu v razmere..." - НБУ попередив українців про 2 повідомлення з фейковими адресами

Соціальні виплати ризначені українцям періодично будять шахраїв

Соціальні виплаты ризначені українцям періодично будять шахраїв, які починають масово розсилати фішинговий спап через СМС а іноді і телефонувати (ред.)

Зараз особливо важливо не втрачати пильності, повідомляє politeka.net.

В Національному банку попередили українців про шахраїв, які виманюють кошти нібито для допомоги ЗСУ. Про це йдеться в повідомленні нацрегулятора.

Нацбанк України зафіксував розсилку електронних шахрайських листів, у яких нібито від імені НБУ українців просять переказати кошти на допомогу ЗСУ у криптовалюті. Для переказу коштів зазначено посилання на криптогаманець, на які не варто відволікатись та можна видалити не читаючи (ред).

Якщо спробувати надіслати відповідь на цей лист, то ви побачите електронну адресу з розширенням @bank.gov.ua.

Зафіксовано дві такі фейкові адреси:

helpukra**@bank.gov.ua

helpukrainea**@bank.gov.ua

Тим, хто отримав такого листа радять просто його видалити.

Наголошується, що Національний банк України

Не розсилає електронні листи громадянам

Не збирає кошти на допомогу у криптогаманці

Українцям варто не втрачати пильності та допомагати лише через перевірені організації та використовувати лише перевірені рахунки.

Якщо людині начислено кошти то вони вже є на рахунку і нікуди не дінуться без згоди власника рахунку, а повідомлення типу "vam piznachenо viplatu v razmere..." є скоріше всього психологічною приманкою (ред).

Очевидно що шахраї якимось чином отримують інформацію про нарахування коштів (навіть мінімальних) людям і починають сипати своїми "акціями" через СМС, що іноді приводить до переповнення памяті мобільного телефону і дійсно важливі нові СМС будуть прочитані із значним запізненням.

Іноді "підприємливі" навіть можуть подзвонити і запропонувати якісь додаткові "банківські" послуги з метою виманити деякі особисті чи фінансові дані (ред).

Також відомо що на зберігання непотрібних електронних листів (типу спам) в усьому світі в рік витрачаються десятки ГВт*год. електроенергії.