11:02 / 24.01.2022 Общество

Хомчак після звільнення з ЗСУ хоче повернутися на фінансові потоки військових

Фото: Руслан Хомчак /из открытых источников

Ніщо так не вбиває армію, як показуха, яка мала місце за головнокомандувача ЗСУ  Руслана Хомчака. В часи його та ексміністра оборони Тарана каденції з українською армією трапилося все найгірше, що тільки могло трапитися  з обороноздатністю країни у часи війни. Про це заявив  керівник військового відділу "Повернись живим" Андрій Римарук. 

"Нам показували помальовану зелену траву, побілені дерева. Навіть техніку, яку не ремонтували – вона сама воскресала з мертвих. В тому числі прийнятий на озброєння брухт, який розсипався при виїзді з заводу. Нас запевняли, все краще ніж ніколи, фіксуючи найбільший відтік професійних кадрів", - згадує він. 

Римарук зазначив, що звільнення Тарана та Хомчака  стали для нього найприємнішими новинами минулого року. 

"За їх каденції було все найгірше, що могло трапитись з обороноздатністю країни за роки війни:

Ручне управління армією. Незрозуміле та шкідливе переозброєння. Корупція. Публічне протистояння між Генштабом і Міноборони. Провалене державне оборонне замовлення та міжнародні відносини.

Фіналом цієї ганьби став прецедент, який я б назвав історичним – у країні, що воює, Головнокомандувач публічно судиться з Міністром оборони (скандал виник через фінансову складову, бо Хомчак і Таран не могли поділити хто має заробляти на здачі в оренду військових літаків, - ред.). Про яку злагодженість в боротьбі проти Росії на фронті можна було говорити коли верхівка чубиться так, що соромно було не тільки нам, але й нашим міжнародним партнерам", - зауважив він.

Та попри це Хомчак і досі не позбавлений впливу на обороноздатність країни. Після відставки з посади головнокомандувача ЗСУ він став першим заступником секретаря РНБО Олексія Данилова, і головне - керівником міжвідомчої робочої групи з підготовки пропозицій про фінансування військового бюджету на 2023 рік. 

Таке нове кадрове "підвищення" Хомчака одразу засудили. Мовляв, у ексголовнокомандувача нездорова тяга до грошей і фінансових потоків

"Коли всі усунуті зі своїх посад спливають у ролі радників. Такі ось вузькі знання, що тільки так можна передати. Майже як від батька до сина. А потім квартири службові, десятки тисяч доларів у деклараціях та земельні ділянки - то це просто так вийшло. Є люди, які багато років стоять у двох чергах одразу на житло – від МО та як вимушений переселенець. І ніяк. А є люди, яким пощастило…", - зазначив з приводу нової фінансової ролі Хомчака Кирило Данильченко.

Крім того, за даними ЗМІ, розподіляти й освоювати військові бюджети Хомчак прагне не один, а в команді зі своїм колегою - відставним військовим Сергієм Кривоносом. Задля цього екскомандувач ЗСУ лобіює зараз призначення останнього командувачем Сил Територіальної оборони. 

Нагадаємо, що Хомчак нещодавно легалізував у своїй декларації 118 тис. доларів через подарунок від сестри Зоряни Онищук. А ще у 2021 році придбав собі паркомісце у Києві вартістю майже 350 тис. грн.  І нові дві квартири  у Києві та Білій Церкві він теж купив нещодавно. Тож,  усі ці багатства стали йому доступні за наслідками посади головнокомандувача ЗСУ, хоч офіційні його доходи на цій посаді були значно меншими за вартість набутих благ.