11:59 / 09.11.2021 Общество

Анжела Басанець: брудні гроші на горі збіднілих працівників

Коллаж Антикор 

Корупція в медицині — річ поширена, яку побороти указами та звільненнями з посад просто неможливо.

Стати очільником поважної медичної установи без потрібних знайомств неймовірно складно: це абсолютно закрита кланова система, де "цінні" кадри перетікають з місця на місце попри репутацію неуків, хабарників чи просто нездар, пише "Антикор"

Частими є випадки, коли люди, які є абсолютно некомпетентними в питаннях медицини (але отримали потрібний диплом за гроші) очолюють медичні департаменти різноманітних міст, районів і областей. 

Та є й інша каста — каста професійних медиків, які використовують свої знання не на благо, а для банального примноження особистих статків, збагачуючись на людському горі. 

Є й особливо цинічні перевертні, які чудово розуміють, що мають справу з невиліковно хворою людиною, але для офіційного підтвердження діагнозу вимагають останню копійку.

Так сталося й у випадку Анжели Володимирівни Басанець, ексголови комісії професійних захворювань Інституту медицини праці ім. Кундієва. 

Відпочинок на дорогих курортах, дорога нерухомість в елітних житлових комплексах Києва, походи у фешенебельні заклади — так живе в Україні "наукова еліта", до якої себе прираховує пані Басанець. Все це є на її сторінці в мережі Instagram, в чому може переконатися абсолютно кожен. 

Водночас сама Анжела Басанець заявляє, що наука в Україні недофінансована. І це абсолютна правда. 

То як можливий подібний парадокс: недофінансованість науки й процвітання окремих її представників. То може, успіх Анжели Басанець не має жодного відношення до науки? 

Звернемо пильну увагу на місце роботи пані Басанець, бо саме там криється причина її фінансових успіхів. 

Основне завдання роботи вказаного Інституту — виявлення та протидія професійним захворюванням різних галузей: від буряківництва і до шахтарів. Працівники часто віддають своє життя на роботі, виходячи на пенсію кволими та немічними. За свою роботу вони отримували непомірно низьку зарплату, яка перетворилася в непомірно низьку пенсію. 

Чи не єдиний шанс для них отримати необхідні кошти на життя й лікування — виплати по інвалідності через професійні захворювання. Для цього вони мають пройти спеціальну комісію, що підтверджує наявність захворювання. 

І тут на сцену вступає згадана нами Анжела Басанець, яка не цурається брудної роботи заради брудних грошей. 

Замість того, щоб лікарі чесно виявляли наявність професійної хвороби, а ті, хто не покладаючи рук важко працював, отримали справедливу компенсацію, лікарі цієї злощасної установи вимагали $2000 за підтвердження діагнозу. Ця схема тривала не один і не два роки, тож мова йде не про ініціативу якихось конкретних лікарів-шкідників, а про організовану злочинну (і просто аморальну!) групу на чолі з пані Басанець, яка це все "благословляла". 

Діяльність цих горе-лікарів обурювала не просто тих, хто постраждав від їхньої огидної жадоби до грошей, але й небайдужу громадськість. Так, ця схема дійшла до національних телеканалів, які намагалися притягнути пані Басанець до відповіді. Та замість будь-яких пояснень Басанець просто відмовилася коментувати кричущі факти зловживань.
Ми недарма згадали про слово “колишня”в титулі  голови комісії професійних захворювань Інституту медицини праці ім. Кундієва. Так, нещодавно Анжелу Басанець звільнили з цієї посади, тож читачі могли б сподіватися на хеппі-енд в цій історії. 

Та недарма ми казали й про закриту касту медиків, які перетікають з одного департаменту та установи в інший. 

Корупціонер Анжела Басанець, яка є членом-кореспондентом Національної академії медичних наук України (НАМНУ) підняла всі свої зв‘язки на рівні керівництва НАМНУ, які зрозуміло, одержували кошти від неї за «допомогу» та «покровительство» і нам відомо, що найближчим часом, спільними зусиллями в неї буде нове місце оботир, де й далі буде продовжуватись попередня “трудова діяльність” цієї пані. 

Так, завдяки своїм знайомствам та репутації “особливо цінного” кадра в мережі корупціонерів-медиків, Анжела Басанець скоро отримає нову хлібну посаду — в ДП “Інститут екогігієни і токсикології ім. Медведя” МОЗ України. 

Багато років керівником цього закладу є доларовий мільйонер, офіційний власник авітвки преміум-класу Audi A8 та доларовий мільйонер Микола Георгійович Проданчук. Знаючи, що медицина в Україні багато років фінансувалася недостатньо, можна лише здогадуватися, звідки в Проданчука з’явилися всі ці кошти. 

Тож Анжела Басанець, яка й раніше не гребувала корупційними схемами, знову буде як риба у воді, забираючи останнє в збіднілих громадян, прибираючи в кишеню й собі, і підмазуючи всіх “зверху”. 

Навіщо продовжувати злочинний шлях Анжели Басанець та її соратників, якщо тільки не використовувати цю “команду” заради подальшого незаконного збагачення? 

Щурячі тропи корупціонерів дозволяють переміщати “людей в темі” та тих, хто готовий жертвувати принципами заради банальної грошової вигоди. Цей цинічний заробіток на горі та біді людей продовжується, попри неодноразові намагання громадськості зупинити цю корупційну вакханалію. 

Хочеться вірити, що завдяки медійному розголосу робота Анжели Басанець та її корупційних посіпак нарешті дійде до представників Національної поліції, які зможуть надати цьому нормальну правову оцінку. 

Зупинимо медиків-корупціонерів! 

Під час журнал розслідування виявились чимало цікавих фактів, які потребують нашої ретельної уваги. В наступних матеріалах ми будемо продовжувати спостерігати за героями цієї історії та усіма тими, хто кришує роботу корупціонерів.

Автор: Людмила Задорожко