16:30 / 06.07.2021 Общество

На Одещині нагадали про вимирання бабаків (фото)

Ще в недавньому історичному минулому бабаки в степовій і лісостеповій зонах були масовим видом тварин. Однак широка і часто суцільна розораність степової цілинні за останні століття докорінно змінила місце існування бабаків на більшій частині їх ареалу.

 
 
"Бабак не може існувати на розораних землях, він відтісняється на поклади і залишки цілини. Знаходячись на цих, порівняно обмежених площах, стихійного промислу, він виявився в Україні до початку XX ст. майже знищеним. Тут збереглися лише невеликі колонії бабаків на територіях природних заповідників і конезаводів. Динаміка ареалу степового бабака і катастрофічні зміни його чисельності на території України під впливом, перш за все антропогенних факторів, привела до різкого скорочення його ареалу. Основна причина зникнення байбака в історичний час - зміна степового ландшафту, яке настає з відкриттям цілини. Бабак - типовий представник відкритих цілинних просторів, розорювання яких веде до вимирання популяції. Особливо інтенсивно цей процес відбувався до кінця XIX, початку ХХ ст. Простежуючи скорочення ареалу байбака в пізньому голоцені, включаючи і історичний час, відомий фахівець нашої країни І. Г. Підоплічко вважає, що головну роль в цьому грали не кліматичні, а антропогенні фактори. На чисельність байбака, півдня України, довгий час негативно впливали татарські та ногайські кочівники, а потім населення Запорізької Січі, які вивозили байбачі шкурки в Крим і Польщу. Але розорені степи - катастрофічно скоротили ареал бабака.
 
Сьогодні популяція бабаків мешкає на Півночі Одеської області, де є досвід успішної інтродукції бабака. Розселення бабака степового почалося і в Тарутинському степу.
 
Відомо, що в умовах НПП «Тузлівскі лимани» є степові ділянки, які підходять як біотоп для реінтродукції та реакліматізації (реадаптації) цього степового виду ссавців. Але вони, ділянки, дуже малі по площам, щоб бабак зміг сформувати стійке поселення.
 
На згадку про зникаючих тварин, в НПП «Тузлівскькі лимани» вчора біло встановлено монумент бабаку. Завдяки скульптору Тарас Шевченко, він, бабак вагою під 80 кг, з вчорашнього дня став справжнім символом і колоритом степів і візитівкою нашого нацпарку. Його можна побачити на Кордоні «Тузлівська Амазонія»