22:33 / 08.06.2021 Общество

Те, що раніше вважалося неправильним, чого колись соромилися, стає частиною нашого життя

Сьогодні Немішаївська бібліотека отримала в подарунок декілька примірників роману Костянтина Коверзнєва «Льодяники в жерстяній банці». Воно й не дивно, бо ж роман писався частково в Немішаєвому, частково в Шацьку й Харькові.

Про це йдеться в групі у Facebook "Немішаївська ОТГ: Від мрії – до дії!".

«Головна героїня (жінка-персонаж) тридцятилітня жінка Олена або для низки персонажів Лєна (саме так до неї звертаються), неодружена, без амбіцій і планів на подальше життя. Вона з’являється в не найкращому вигляді перед читачем – ранок після дня народження сильної та незалежної важко назвати вдалим. І впродовж ста сторінок тексту ми, як колись перед екраном телевізора, переглядаючи старі серіали, живемо з нею, мислимо, дихаємо і завжди підтримуємо її рішення», – пише Олена Лисенко, працівниця чернівецької Муніципальної бібліотеки імені А. Добрянського.

«Вона проходить шлях від наївної та трохи вітряної неформалки до бізнес-леді у строгому костюмі та високих шпильках. Вона змінюється. А ми не засуджуємо те, що змінюється вона в дедалі гіршу сторону. Те, що раніше вважалося неправильним, чого колись соромилися, стає частиною нашого життя. Лєна – справжня, з усіма поразками, сльозами і приниженнями. Вона в момент, коли думає, що все закінчилось, відпускає ситуацію, починає пливти за течією і от тоді доля «дарує» їй шанси та можливості. З точки зору моральності вони дуже сумнівні, але хто в ХХІ столітті думає про мораль… Головне тепер – статус, гроші, кар’єра.

Паралельно із зовнішніми змінами Лєни, вона міняється внутрішньо: все більше кам’яніє. Вона приймає удари долі щоразу спокійніше, стриманіше. Врешті, раціо підкоряє її собі повністю. Слухати серце – погана справа, адже буде боліти…», – висновує Олена Лисенко.