12:51 / 21.10.2020 Общество

Напередодні виборів влада на Сумщині зі скандалом звільняє гендиректора телерадіокомпанії

Директор ТРК «Тростянець» Юрій Дараган заявляє про рейдерське захоплення телерадіокомпанії  та про своє незаконне звільнення. Відповідні відео, на яких видно штурханину та словесні перепалки на території телеканалу, журналіст оприлюднив на своїй сторінці у Фейсбуці. Там же розмістив і відеозвернення, в якому називає своє звільнення політичною помстою місцевого очільника партії «Сила людей» та чинного міського голову Тростянецької ОТГ Юрія Бови. Про тиск місцевої влади на ЗМІ Юрій Дараган поінформував Національну спілку журналістів України (НСЖУ), пише nsju.org.

«На сесії Тростянецької міської ради мене було звільнено, офіційна  причина – виникнення дебіторської заборгованості за 2019-й і нинішній роки перед підприємством, що відповідає за подачу телесигналу, – говорить у зверненні Юрій Дараган. –  Це гроші, які нам обіцяла міська рада, яка фінансує нас, адже ми – комунальне підприємство. Мене вирішили зробити винуватцем цієї заборгованості. Хоча напередодні мені продовжили контракт і навіть пропонували від «Сили людей» балотуватися у обласну раду. Інтелігентно я відмовився, адже журналіст має бути поза будь-якою партією і після цього на сесії, де більшістю є саме представники партії «Сила людей», проголосували за мою відставку. 

У коментарі НСЖУ Юрій Дараган наголошує, що саме він є фундатором ТРК, яку активно розвивав за останні три роки, і тепер у Тростянці є власне ФМ-радіомовлення та телебачення. Але з наближенням місцевих виборів влада почала розглядати ТРК винятково як власний пропагандистський рупор:

  • З початком виборчої кампанії ми почали укладати офіційні виборчі угоди з кандидатами, планували проведення телевізійних дебатів, – розповідає Юрій Дараган. – Але одразу від влади пішли погрози, вимоги «не показувати інших».

Також Дараган заявив, що тамтешня влада переходить усякі межі, адже поводиться так, неначе журналісти – їхні раби, а телерадіокомпанія є їхньою власністю. 

Своє звільнення директор планує оскаржувати в суді. Із заявою про перешкоджання журналістській діяльності Юрій Дараган звернувся до поліції та прокуратури.

У Національній спілці журналістів України стривожені ситуацією у Тростянці та закликають місцеву владу не використовувати адміністративний ресурс для незаконного впливу на інформаційну політику телерадіокомпанії.

  • Звільнення керівника телерадіокомпанії за лічені дні до голосування на місцевих виборах – це очевидна цензура, намагання зачистити ефір, – зазначає голова НСЖУ Сергій Томіленко. – Попри комунальний статус ТРК, законодавство вимагає всі ЗМІ забезпечити кандидатам рівний доступ до аудиторії. Посадовці мають визнавати, що владні повноваження – це не приватизація влади і право на свавілля.

НСЖУ звернеться із проханням взяти ситуацію під парламентський контроль до Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та Комітету з гуманітарної і інформаційної політики.