12:30 / 10.12.2015 Шоу-биз

Українські митці готуються до свята Миколая

8 грудня пройшла відкрита репетиція національного заслуженого академічного народного хору ім. Г. Верьовки, напередодні єдиного концерту, присвяченого Дню Святого  Миколая, який відбудеться 17 грудня в МЦКМ Жовтневий палац.

На репетиції була можливість зазирнути за лаштунки прославленого колективу, оцінити  постановки та колоритні костюми артистів, гастролі яких за кордоном розписані на багато років вперед. Художній керівник хору, без перебільшення, легендарна постать - Анатолій Авдієвський, наголосив на тому, яку важливу місію вже понад 70 років виконує всесвітньо відомий хор ім. Г. Верьовки : «Український народ існує завдяки своїй творчості, яка бере початок багато століть тому. Українська народна пісня пройшла крізь мільйони душ, вона є безцінною, адже спів – це реакція тіл і антитіл, які вибухаючи, творять енергію. Саме народною піснею і танцем хор ім. Г. Верьовки творить енергію української культури, демонструє високий мистецький рівень нашої народної творчості, виконуючи по всьому світу твори найвеличніших митців, зокрема обробки композитора Леонтовича, якого у всьому світі вважають українським Бахом».

       Художній керівник та балетмейстер хору розповіли про підготовку до концерту «Святкуємо Миколая з Хором ім. Г. Верьовки», пояснивши на що чекати шанувальникам  української пісні й танцю до Свята Миколая: «Всі очікують від хору чогось такого чого  ще не було. Життя йде, і нове, безумовно, повинно бути! У нас на полиці академії наук зберігається близько 400 тисяч українських пісень, записаних у різні періоди з початку 19 століття. Там стільки всього нового можна знайти, що нам вистачить на все покоління,  однозначно! У колективі існує творча лабораторія з аутентичного виконання народної пісні. Це фольклорна група,  яка систематично записує і розшифровує народні пісні, організовує серії самостійних концертів. Тепер в репертуарі хору ім. Г. Верьовки, як і мріяв його засновник, не лише народні пісні, а й духовна та класична музика. На зимовому концерті будуть звучати українські колядки та щедрівки, тепло від яких зігріє душі слухачів різдвяним настроєм, найкращі українські народні пісні, які надихнуть добротою, любов’ю, патріотизмом на весь рік. а також історичні пісні, козацькі хори, чоловічі та жіночі хори з глибокою лірикою, колискові. Спеціально до Дня Святого Миколая ми  відновили відомий  танок «Зимові ігри». Будуть також вже улюблені: «Запорожці», «Святковий гопак», «Карпати»,  «Лемки бойки».

     На сцені одночасно для Вас виступлять понад 100 найкращих артистів України під керівництвом легенди хорового мистецтва, героя України, народного артиста України, академіка Анатолія Авдієвського.»

    Нагадуємо, що концерт «Святкуємо Миколая з Хором ім. Г. Верьовки» відбудеться 17  грудня о 19:00 у Жовтневому палаці, за адресою  вулиця Інститутська, 1.

Виступи цього коллективу в Україні рідкість, а за кордоном гастролі розписані на роки вперед.  – прославлений колектив, за лаштунками .  «Виступи перед українською аудиторією завжди складніше, свої краще завжди відчувають нюанси музики і слів. Хор, якому за 70 омолоджується і змінює репертуар, щоправда золоті українські голоси часто зваблює попса, бідкається керівник і зізнається, виручає село. Село на щастя, народжує нам прекрасні таланти.

Багато сучасної музики ,а наш колектив єдиний на україні. Тепер в репертуарі Верьовки, як і мріяв його засновник, не лише народні пісні, а й духовна та класична музика.

У колективі існує творча лабораторія з аутентичного виконання народної пісні. Це фольклорна група,  яка систематично записує і розшифровує народні пісні, організовує серії самостійних концертів. А. Авдієвський вперше ввів у народний хор жіночі академічні голоси, чим розширив його виконавські можливості. Його не задовольняло обмежене однорегістрове і однотемброве звучання жіночих голосів на зразок ансамблів і хорів окремих регіонів України (Полтавщини, Черкащини).

У репертуарі колективу, окрім українського фольклору, - пісні й танці інших народів, твори Б. Лятошинського («За байраком байрак»), Л. Ревуцького («Хустина»), уривки з опери М. Лисенка «Утоплена», фольк-опера «Цвіт папороті» Є.Станковича тощо. Після здобуття Україною незалежності репертуар поповнився героїко-патріотичними та духовними творами українських композиторів. Артисти Національного хору імені Г.Г.Верьовки на чолі з А.Авдієвським продовжують зберігати глибоко народні і духовні традиції українського музичного мистецтва.

На концерті у двох відділах прозвучить унікальна пісенна програма. Зокрема в першому відділі Ви маєте змогу почути українські колядки та щедрівки, тепло від яких зігріє душі слухачів різдвяним настроєм, а в другому відділі Ви зможете почути найкращі українські народні пісні, які надихнуть Вас добротою, любов’ю, патріотизмом на весь рік. Кожен українець має почути такі пісенні перлини, як «Щедрик», «Добрий вечір тобі, пане господарю», «Реве та стогне Дніпр Широкий», «Ой, у лузі червона калина»

На сцені одночасно для Вас виступлять понад 100 найкращих артистів України під керуванням легенди хорового мистецтва, героя України, народного артиста України, академіка, професора Анатолія Авдієвського.