16:06 / 27.10.2023 Шоу-биз

Остання пісня The Beatles "Now and Then" вийде 2 листопада (відео)

Фото: Гурт The Beatles

Остання пісня рок-гурту The Beatles з вокалом Джона Леннона вийде 2 листопада. Композиція під назвою Now and Then стане доступною для прослуховування на стрімінгових платформах 2 листопада о 14:00 за лондонським часом (17:00 за Києвом). Про це повідомляється на офіційному сайті гурту. 

"Разом і окремо, The Beatles завжди мали талант до несподіванок. І ось 2023 рік принесе один з найочікуваніших релізів в їхній довгій і нескінченно насиченій історії", – йдеться у аопідомленні.

В основі Now and Then лежить домашня демонстраційна плівка Джона Леннона 1978 року, на якій він співає пісню під акомпанемент фортепіано. Цей запис викладено на Youtube.

Майже через п'ятдесят років вона була доопрацьована та доведена до нинішнього стану двома живими учасниками групи - Полом Маккартні та Рінго Старром.

Пісню, записану на касеті у досить поганій якості, вдалося фактично заново створити за допомогою штучного інтелекту.

Майже через 15 років після того, як Леннона вбили в Нью-Йорку в грудні 1980 року, його вдова Йоко Оно передала Маккартні дві аудіокасети з чорновими записами музиканта, позначені "Для Пола".

Серед них були композиції Free as a Bird та Real Love, які вийшли як окремі сингли у 1995 році, а також включені до першої та другої частини альбому Anthology, випущеного у 1995-1996 роках.

Вокал Леннона з касети вдалося звести з музичною темою, яку разом доопрацювали Маккартні, Старр і Джордж Харрісон, та їх голосами.

Учасники гурту спробували записати і студійну версію Now and Then, однак зіткнулися одразу з кількома проблемами.

Харрісон назвав пісню дуже слабкою та не захотів працювати над незакінченим твором. Крім того, якість запису, зробленого Ленноном на магнітофон, була поганою, і голос музиканта було дуже важко відокремити від гучного фонового шуму.

За словами Маккартні, до покинутого проекту він повернувся після зйомок документального фільму The Beatles: Get Back новозеландського режисера Пітера Джексона.

Пол Маккартні анонсував вихід Now and Then у червні в інтерв'ю BBC.

"Він [Джексон] зміг витягти голос Джона з паршивого маленького шматочка на касеті. У нас був голос Джона та фортепіанний акомпанемент, який він зміг розділити за допомогою штучного інтелекту. Машині кажуть: "Ось голос, ось гітара. Прибери гітару". Тож коли ми взялися записувати те, що стане останньою платівкою Beatles, у нас було демо, записане Джоном, і нам вдалося взяти голос Джона і очистити його за допомогою штучного інтелекту, після чого запис вже можна було зводити, як зазвичай", – сказал Пол Маккартні.

BAGNET зазначає, гурт The Beatles проіснував з 1960 по 1970 рік, після чого розпалася, а кожен з чотирьох музикантів розпочав власну кар'єру. Зараз з "бітлів" живі Пол Маккартні (81) та Рінго Старр (83).

Джона Леннона застрелили у 1980 році в Нью-Йорку фанатом, а Джордж Харрісон помер у 2001 році після довгої боротьби з раком.

Підготував: Сергій Дага