20:51 / 31.07.2023 Шоу-биз

Віртуальний музей української діаспори почне працювати в Україні

Новий проєкт сприяє створенню віртуального Музею української діаспори, який об’єднає оцифровані колекції різних інституцій світу.

Український культурний фонд долучився до створення Віртуального музею української діаспори, підписавши договір з Міжнародним благодійним фондом світових українців "Діаспора".

Повідомляється, що буде створено платформу, на якій представлять оцифровані колекції Музею української діаспори та його партнерів з інших країн світу, а також історичні та культурні досягнення світового українства, організацій та видатних вихідців з нашої країни, наукові дослідження про етнічну спільноту.

Оцифровані експонати Музею та Осередку української культури та освіти у Канаді будуть представлені у віртуальному музеї на першому етапі. Серед них будуть архіви перших українців там: останнього президента Української Народної Республіки в екзилі Миколи Плав’юка та славетного диригента й композитора Олександра Кошиця, а також документи та мистецькі твори Кричевських, Булавицького, Морозової, українських художників з Австралії.

"Ми ставимо на меті створити й поступово наповнювати віртуальний ресурс, який об’єднає діаспорні колекції кількох музейних та архівних інституцій. Наразі ми активно співпрацюємо з "Осередком української культури та освіти" (Канада) та УВАН (США). Щиро запрошуємо до співпраці й інші українські та закордонні організації", - сказала шеф-редакторка проєкту, директорка Музею української діаспори Оксана Підсуха.

Підготовила: Ніна Петрович