11:02 / 24.05.2023 Шоу-биз

Названо переможця Букерівської премії

Фото: gettyimages.com

Роман "Притулок часу" визнали найкращим на Міжнародній Букерівській премії. Це найпрестижніша нагорода в галузі художньої літератури.

Автором книги є болгарець Георгій Господінов – крім всесвітнього визнання він отримав грошову нагороду в розмірі $62 тис. разом з Анжелою Родел, яка переклала роман англійською мовою. Кошти їм вручили на церемонії в Лондоні, пише NYT.

Фото: nytimes.com

Роман "Притулок часу" розповідає про психіатра, який заснував у Швейцарії клініку для допомоги людям із хворобою Альцгеймера. У різних кімнатах уміло відтворили атмосферу минулих епох, щоб допомогти пацієнтам зберігати пам’ять. Експеримент вважається успішним, завдяки чому практику переймають в інших країнах.

Голова журі Міжнародної Букерівської премії Лейла Слімані заявила, що "Притулок часу" – це блискучий роман, у якому є все: від іронії та меланхолії до несамовитих моментів.

Також журі відзначили політичний підтекст, і навіть натяки на диктатуру путіна в рф протягом десятків років. Утім, відкритої сатири на сторінках роману не знайти.

Георгій Господінов – перший болгарин, який удостоївся цієї премії. Його роман обійшов п’ять інших книг, які претендували на перемогу.

Підготував: Сергій Дага