22:44 / 05.06.2020 Шоу-биз

Про художника Казимира Малевича знімуть фільм

Біографічний фільм "Малевич" про художника Казимира Малевича зніме режисерка Дарія Онищенко. Проєкт потрапив до сценарної лабораторії європейської програми MIDPOINT, де у творців стрічки буде можливість порадитись із професіоналами компаній Netflix та HBO.

"В основі байопіку - історія протистояння абстракціоніста Малевича з конструктивістом Володимиром Татліним. Ексцентричні та неординарні особистості, ці митці все життя змагалися за визнання своєї творчості. Але що успішнішим ставав Малевич, то уважніше за ним стежило НКВС.

Таємниці з життя художника. Історія його дитинства в Україні. Формування як митця під впливом української народної творчості. Створення супрематизму як нового напряму в мистецтві. Зображення на полотнах трагедії Голодомору. Переслідування авангардистів радянським режимом. Та безперестанна віра в те, що мистецтво має бути вільним. Усе це має увійти до фільму", - йдеться в анонсі.

"Малевича знають як видатного художника XX століття та автора однієї з найвідоміших картин світу "Чорний квадрат", - каже продюсерка та співсценаристка Анна Паленчук. - У стрічці хочемо показати Малевича як особистість. Людину, яка кохала, товаришувала, раділа, страждала та прагнула свободи творчості, за що все життя переслідувалась НКВС".

"Цікаво, що Малевич і Татлін досі вважаються російськими митцями. Хоча обидва провели своє дитинство в Україні, розмовляли українською, співали українські пісні, - говорить режисерка та співсценаристка Дарія Онищенко. - Татлін ще й грав на бандурі. А Малевич неодноразово наголошував, що на його формування як митця вплинули саме українська культура й історія.

На жаль, досі в Україні мало хто знає, що Малевич був не тільки художником, а ще й філософом, викладачем, поетом. Він створив зовсім нову школу мистецтва, перекреслив закони минулого і сміливо заглянув у майбутнє. Фільм про його життя і творчість має допомогти зрозуміти його картини та внесок у культуру.

У сценарії не розповідається повна біографія. Було важливо передати образ і внутрішню суть героя. Кохання, пристрасть, розчарування, мрії, слава, злети й падіння, переслідування, арешти. У фільмі буде все те, що необхідно для успіху серед широкої аудиторії в Україні та за кордоном".

До роботи над стрічкою залучили мистецтвознавців з України та з-за кордону, істориків. Головний консультант проєкту - засновниця Інституту Казимира Малевича Тетяна Філевська. Вона - сценаристка документалки "Малевич" та авторка книг про життя митця в Україні.

У рамках програми MIDPOINT байопік "Малевич" буде представлений на міжнародних кіноринках. Реліз фільму заплановано на 2021 рік.