18:55 / 31.05.2023 Пресс-релизы

Чи варто робити щеплення, яких немає в національному календарі вакцинації

Дотримуватися рекомендацій щодо планової вакцинації дитини — важливий батьківський обов'язок. Але як бути з щепленнями, які пропонують українські клініки, але на яких не наполягає МОЗ? Щоб не приймати таке відповідальне рішення самотужки, варто звернутися до фахівців і дізнатися більше про імунопрофілактику. Наприклад, на сторінці мережі дитячих клінік «Веселка» veselka.clinic/napriamky/imunoprofilaktyka наведено детальну інформацію щодо варіантів вакцин, сертифікованих в Україні.

Від яких хвороб можна щепитися?

  • Грип

Надзвичайно заразний, може мати різну клінічну картину: від звичайного нежитю та слабкості і аж до глибокого ураження легень. Щоб уникнути самого захворювання та його наслідків, варто вакцинуватися. Щеплення рекомендується робити щороку до початку епідемічного сезону (перші кілька тижнів осені), але немає прямих заборон до вакцинації в інші періоди аж до початку весни. 

  • Вітряна віспа

Побутує стереотип, що діти переносять "вітрянку" без проблем та ускладнень. Насправді ж ця хвороба однаково небезпечна для всіх. Щеплення проводиться в два етапи з інтервалом в 6 тижнів, дозволене з 9 місяців, але не заборонене у будь-якому старшому віці.

  • Ротавірус.

Найбільше зачіпає вразливу групу — дітей до 5 років. Має високу летальність, бо призводить до швидкого зневоднення. В Україні зареєстровано дві вакцини, обидві випускають у формі крапель. Щеплюють малюків у віці від 6 до 24 тижнів або до 32 тижнів життя, у дві або три дози.

  • Пневмокок

Цей патоген живе у наших слизових постійно, але на тлі іншого вірусного захворювання він може спричинити пневмонію, бронхіт, гострий отит. В багатьох європейських країнах вакцинація від пневмокока є в списку обов'язкових. 

  • Менінгококк

Цей патоген спричиняє тяжкі захворювання з високою швидкістю погіршення клінічної картини та значним відсотком летальності (близько 11–15%). Курс імунізації визначає лікар в залежності від віку пацієнта.

  • Гепатит А

Відома як «хвороба Боткіна», ця інфекція активно поширюється через брудні руки. Саме тому діти — у категорії високої вразливості. Специфічного лікування не існує, при цьому гепатит А триває довго, протікає важко, може призводити до уражень внутрішніх органів.

Отже, "необов'язкові" вакцини захистять здоров'я дитини від неприємних симптомів та відверто небезпечних хвороб.