17:25 / 26.05.2023 Пресс-релизы

Чим відрізняється септик від автономної каналізації?

В процесі будівництва заміського будинку, котеджу, дачі чи іншого об’єкта у віддаленому районі власники часто зіштовхуються з проблемою відсутності доступу до центральної каналізації. 

Це може стати справжньою проблемою, якщо вчасно не потурбуватись про вибір альтернативного варіанту для виведення стоків. Чудовим рішенням в цьому випадку може стати автономна каналізація або септик. Розберемося, що являють собою обидві конструкції, та яка з них є кращим варіантом.

Який принцип роботи автономної каналізації?

Автономні каналізації наразі є найдосконалішим та найефективнішим способом утилізації стічних вод. Вони являють собою локальні мережі водоочисних пристроїв, що містять в собі індивідуальну очисну конструкцію та окремий трубопровід. Принцип роботи ґрунтується на формуванні всередині таких конструкцій комфортних умов для створення особливої мікрофлори.

Вона здатна перетворювати забруднення, що містяться в стічних водах, у декілька речовин:

  • газоподібний азот;
  • біомасу;
  • тепло.

Крім цього, стоки проходять ще декілька етапів обробки в різних камерах, в тому числі насичуються киснем. По завершенню процесу, стічні води очищені на 98%. В такому вигляді вони можуть повертатись в ґрунт або використовуватись для технічних потреб. 

Що собою являє конструкція автономної каналізації?

Установки представлені в різних варіантах. Це можуть бути невеликі автономні каналізації, розраховані на об’єкт, де проживає до 4-х осіб, або ж потужні конструкції для будівель, де можуть знаходитись до 15 осіб та більше. Крім цього, існують конструкції, які підходять для дачі та дому, готелів, кемпінгів та жилих комплексів, а також санаторіїв та інших закладів громадського користування. Окремо можна підібрати варіанти до 1000 та більше осіб.

Ці варіанти можуть відрізнятись певними конструктивними елементами, проте всі вони мають єдину герметичну конструкцію, в якій поєднанні декілька етапів очищення та знезараження каналізаційних стоків. Вона включає в себе систему обробки стічних вод, установку для попередньої обробки стоків, збірник стоків (зазвичай має форму підземного баку) та інші компоненти. 

Всередині герметичної конструкції  відбувається процес глибокого біологічного очищення, який забезпечує високий рівень переробки стічних вод до 98%,  готових до повторного використання або безпечного відведення в природу. В автономній каналізації проводиться знезараження, окислення, фільтрація та інші види процесів.

В чому переваги автономної каналізації?

Конструкція забезпечує безліч переваг власникам. Серед них:

  • екологічність (робота ґрунтується на використанні спеціальної мікрофлори);
  • ефективність (стоки очищені на 98%);
  • практичність (установка працює в автоматичному режимі);
  • висока якість (сучасні виробники використовують новітні технології та надійні матеріали).

Додатковими перевагами є відсутність неприємних запахів та очищення стоків до рівня технічних вод.

Що являє собою септик?

Сучасні септики працюють значно повільніше за біологічну очисну споруду (автономну каналізацію). Зазвичай, процес переробки стічних вод септиком займає близько трьох днів, а ступінь очищення стоків не вище 60-65%.

Після септика водовідведення передбачає собою інфільтрацію верхніми шарами ґрунту, а за наявності на ділянці високих ґрунтових вод, недостатньо очищені стоки із залишками агресивної середи в них, потрапляють у поверхневі води, що є небезпечним для навколишнього середовища та життя і здоровʼя людини. 

“Джерело: bioprocessor.ua”