20:20 / 26.03.2020 Политика

Кличко розповів про ВІП-палати для чиновників

Мер Києва Віталій Кличко заперечує, що для народних депутатів в умовах карантину готують окремі ВІП-палати.

Про це він сказав у відеозверненні у четвер.

"Що стосується ВІП-палат ніби-то для депутатів та інших чиновників. Такого немає.

Я підняв інформацію щодо розпорядження, яке вчора поширили. Скажу одне. Воно було зроблено на виконання наказів Державної служби охорони, МОЗ, і звернення на їх підставі Державного управління справами при президенті. Документ з грифом "Для службового користування". У них ідеться про підготовленість закладів охорони здоров'я до медико-санітарного забезпечення осіб щодо яких здійснюється державна охорона.

Мова про те, що на випадок захворювання перша особа держави повинна мати певні умови. Окремі палати, щоб поряд знаходилася державна охорона. Така практика була завжди і не тільки в Україні.

Але я вчора розмовляв з президентом Володимиром Зеленським і він готовий і налаштований скасувати накази, про які йдеться. І які ми зобов'язані виконувати. Сподіваюся, це відбудеться", - розповів мер Києва.

Також Кличко сказав про "багато чуток" щодо Олександрівської лікарні.

"Це ніби-то ВІП-лікарня, ВІП-лікарня для обраних. Так ось - Олександрівська лікарня є базовою. Якщо зростатиме кількість хворих, їх лікуватимуть в інших визначених і підготовлених для цього лікарнях. Таких у столиці - сім, список опублікований", - заявив мер столиці.

Кличко розповів, що вранці був в Олександрівській лікарні. Загалом у лікарнях столиці розгорнуто 400 ліжок для пацієнтів з вірусними захворюваннями, у структурі інфекційних відділень передбачено 78 боксів.

"Реанімаційні ліжка інфекційних відділень забезпечені апаратами штучної вентиляції легень. У столичних лікарнях є 380 апаратів.

Також на випадок ускладнення епідемічної ситуації визначені додаткові медзаклади, де є окремі корпуси. В разі необхідності готові розгорнути ще 7 тисяч додаткових ліжок", - сказав він.

Кличко показав відео з Олександрівської лікарні, де він там ходить коридорами у захисному костюмі.

Його в інфекційному відділенні супроводжували лікарі. Ті сказали, що всі бокси однакові, незалежно від того нардеп чи простий громадянин.

Кличко зайшов у палату до інфікованого коронавірусом нардепа Сергія Шахова. Парламентарій сидів у масці в піжамі на ліжку. Поряд - холодильник, мікрохвильова піч.

"Якщо стримаємо епідемію, будемо вдома і не будемо масово всі поступати, то поступово кожному пацієнту надамо допомогу", - сказала лікарка у захисному костюмі і показала палату, обладнану потрібною технікою.