17:54 / 13.03.2020 Политика

У неділю на Слобожанщині майже 147 тисяч виборців обиратимуть нового нардепа

Сьогодні, 13 березня, о 24 годині закінчується передвиборна агітація

У неділю, 15 березня 2020 року, в одномандатному виборчому окрузі    № 179 (Харківська область) відбудуться проміжні вибори народного депутата України. До меж цього округу входять: місто Лозова, Зачепилівський, Кегичівський, Красноградський, Лозівський та Сахновщинський райони.

Загалом, за попередніми підрахунками, у вказаних виборах зможуть взяти участь майже 147 тисяч виборців

Голосування, яке розпочнеться о 8:00 і триватиме до 20:00, відбудеться на 189 виборчих дільницях (186 – звичайних, 3 – спеціальних).

"Передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем голосування, тобто сьогодні, 13 березня 2020 року. Ведення передвиборної агітації напередодні дня голосування та в день голосування забороняється. У цей же час забороняється проведення масових акцій від імені кандидатів у депутати, розповсюдження агітаційних матеріалів, а також публічні оголошення про підтримку окремими кандидатами проведення тих чи інших публічних заходів", – наголосила член ЦВК Ірина Єфремова, яка згідно з розподілом обовʼязків визначена відповідальною за забезпечення повноважень Комісії у Харківській області.   

Результати проміжних виборів народного депутата України в ОВО № 179 мають бути встановлені не пізніш як на пʼятнадцятий день з дня голосування, тобто до 30 березня 2020 року включно.

Для участі у зазначених виборах Центральна виборча комісія зареєструвала 40 кандидатів у народні депутати України. До виборчого бюлетеню включено 37 кандидатів (3 – відмовилися від балотування). З них: 27 – висунутих політичними партіями, 10 – шляхом самовисування.

Для порівняння слід нагадати, що під час позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року в цьому окрузі балотувалися 10 кандидатів (8 – від політичних партій, 2 – самовисуванці).

Комісія надала дозвіл мати офіційних спостерігачів на зазначених виборах 8 громадським організаціям. Окрім того, зареєстровано 6 офіційних спостерігачів від міжнародної організації (Міжнародна Асоціація зі спостереження за виборами "Elections & Democracy").

Загальна сума, передбачена затвердженим ЦВК обсягом коштів Державного бюджету України, необхідних на підготовку та проведення проміжних виборів народного депутата України в ОВО № 179, становить 10 млн 641,2 тис. гривень.

Як відомо, зазначені вибори відбуваються в умовах карантину, запровадженого Кабінетом Міністрів України через загрозу епідемії коронавірусної інфекції. У звʼязку з цим під час вчорашнього засідання Комісія ухвалила постанову, якою рекомендувала окружній та дільничним виборчим комісіям ОВО № 179 вжити низку заходів, спрямованих на профілактику та запобігання поширенню коронавірусної інфекції, під час проведення голосування, підрахунку голосів виборців та встановлення підсумків голосування. 

"ЦВК вживає превентивні заходи, роз’яснює порядок дій в ситуації, що склалася, для того, щоб вибори пройшли спокійно. При цьому ми сподіваємося на відповідальне ставлення виборців та членів виборчих комісій як до свого здоров’я, так і до здоров’я оточуючих", – зазначив Голова Комісії Олег Діденко.

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії