21:43 / 26.02.2020 Политика

На пост прем'єра можна було б запросити вже Азарова, - соцмережі

"Все нове - це добре забуте старе! Даєш Азарова тоді вже". Соціальні мережі активно обговорюють чутки про можливе призначення олігарха і екс-депутата від "Партії Регіонів" Сергія Тігіпка на пост прем'єр-міністра України.

"Тігіпко в прем'єри?! Як говорили древні греки: Все нове - це добре забуте старе! Даєш Азарова тоді вже", - обурився на своїй сторінці в Facebook політичний експерт Кирило Молчанов.

Схожу думку висловив і політолог Євген Магда, який також запропонував повернути на пост глави Кабміну Азарова.

"Хлопці, там МікілаЯніч у Москві без діла, чого так слабенько?", - пише Магда.

Експерт і колумніст журналу "Новий час" Сергій Фурса в свою чергу зазначив, що кандидатура Тігіпка буде дуже зручною для олігарха Ігоря Коломойського, з яким вони були партнерами по бізнесу.

"Тігіпко не чужа для Ігоря Валерійовича людина. Можна сказати, взагалі свій. Тігіпко створював Приватбанк, направляв його в великий шлях. Був одним з акціонерів, поки не пішов будувати свій банк. Зрозумілий чоловічок. І якби тільки в минулому. Так що, будучи прем'єр-міністром, не образить швидше за все. Дозволить грати. Не буде раптом що МВФ кликати, американцями лякати. Адже людина своя, здатність домовлятися, шлях до компромісу знайде", - іронізує Фурса.

У свою чергу редактор видання Цензор.Нет Юрій Бутусов також нагадав, що Сергій Тігіпко працював не тільки з Коломойським, але так само в різні роки співпрацював з Суркісом, Медведчуком, Пінчуком і навіть Порошенком, під час спільної роботи в уряді Азарова.

"Тігіпко свій серед своїх для всіх українських олігархів і власників найбільших телеканалів - а це для рейтингу влади в Україні має ключове значення. Тігіпко був творцем банку "Приват" спільно з Коломойським, працював з Кучмою і Пінчуком, працював з Суркісом і Медведчуком, вступив в Партію регіонів і в уряді Азарова працював (один період - разом з Порошенком). Клеймо ПР у суспільства вже забулося, але у Тігіпка є проблема, яка ставить весь цей проект під питання - люстрація", - зазначив Бутусов.

За його словами, люстрацію Тігіпко може зняти через Європейський суд з прав людини і таке рішення може стати прецедентом і сприяти поверненню інших втікачів українських екс-чиновників. При цьому, на думку журналістки Крістіни Бердинських, подібне призначення буде не стільки для України, скільки для самого Сергія Тігіпка.

"Тігіпко, Хорошковський і т.д. - це завжди про зручний момент для них самих, з країною це ніяк не пов'язано. Це про тут і зараз ... З'явитися в потрібний час і в потрібному місці, і вчасно втекти. Треба голосувати за диктаторські закони 16 січня? Ну треба, так треба ... Потім Янукович і Азаров біжать з країни, Тігіпко залишається і веде в Раду все тих же, хто голосував за закони 16 січня, пролітає на виборах і йде в бізнес ... Ну зручно ж, правда? Ніхто з них не буде рятувати рейтинг Зеленського, якщо в економіці почнуться проблеми. Це не їх проблеми, а Зеленського і країни. У Хорошковського завжди є Монако, а Тігіпко стільки раз від усього і всіх біг, що йому взагалі не звикати ", - підсумувала Бердинських.