18:13 / 21.11.2019 Политика

Делегація ЦВК продовжує набиратись досвіду в норвежців. Сьогодні говорять про кібербезпеку виборів

Після вивчення кращих практик застосування електронних систем документообігу, що застосовується в державних установах країни, члени ЦВК сконцентрувалися на інших актуальних питаннях. Цілком логічним продовженням стала презентація порталу "Вибори посадових осіб", яка відбулася під час візиту до столичного муніципалітету.

Норвезькі колеги детально поінформували гостей щодо обслуговування та використання цього порталу у виборчий період. Разом з цим, з огляду на майбутні місцеві вибори в нашій державі, українську делегацію не менш зацікавила й система підтримки користувачів на виборах на рівні муніципалітету.

Своєю чергою під час спілкування з директором Норвезької державної організації з безпеки та електронних сервісів (G.S.S.O) паном Рором Торном увага була закцентована на глобальній проблематиці - кібербезпеці виборів. Зокрема, йшлося про подолання кіберзагроз в урядових установах та органах місцевого самоврядування, в тому числі під час виборів, захист персональних даних фізичних осіб, кібергігієну і просвіту у цій сфері, безпечне користування Інтернетом.

Окрім того, члени Комісії відзначили, що досить корисним, особливо з практичної точки зору, було ознайомлення з норвезьким досвідом формування списків виборців, методологією верифікації виборчих даних, а також організацією і функціонуванням демографічного реєстру.

Захід організовано за сприяння Координатора проектів ОБСЄ в Україні.  

Відділ взаємодії із ЗМІ   Секретаріату Комісії