23:30 / 05.07.2019 Политика

ЦВК скасувала реєстрацію кандидата в народні депутати України Кузьміна Р.Р.

5 липня відбулось чергове засідання Центральної виборчої комісії, яке провела Голова Комісії Тетяна Сліпачук.

Комісія внесла зміни до складу окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, утворених відповідно до постанови ЦВК від 31 травня 2019 року № 919.

Як відомо, постановою ЦВК від 20 червня 2019 року № 1103 зареєстровано кандидатів у народні депутати України, включених до виборчого списку Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ", у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, зокрема Кузьміна Р.Р., включеного до виборчого списку під № 35.

До Комісії 3, 4, 5 липня 2019 року представником Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ" у ЦВК з правом дорадчого голосу Москаленком Г.В. подано матеріали на підтвердження проживання Кузьміна Р.Р. на території України протягом останніх п’яти років.

Натомість 4 липня 2019 року до Комісії надійшов лист Служби безпеки України, датований тим самим днем, в якому зазначено, що "Служба безпеки України за дорученням слідчого Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України від 18 листопада 2016 року здійснює розшук підозрюваного           Р. Кузьміна на території України з 20 червня 2014 року. Його перебування в нашій державі не встановлено. Окрім того, у рамках відповідного кримінального провадження розшук Р. Кузьміна здійснюється Національною поліцією з 20 червня 2014 року. Місце його перебування також не встановлено. Таким чином, з урахуванням вищенаведеного вважаємо, що Р. Кузьмін з 2014 року на території України не перебував, офіційні пункти пропуску державного кордону України не перетинав".

Розглянувши вказані документи, Комісія дійшла висновку, що Кузьміним Р.Р. не дотримано вимог Конституції України та Закону України "Про вибори народних депутатів України" щодо проживання в Україні протягом останніх п’яти років на день проведення позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Враховуючи викладене, Комісія скасувала реєстрацію кандидата в народні депутати України Кузьміна Р.Р., включеного до виборчого списку Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ" під № 35, у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, виключивши його із зазначеного виборчого списку.

Окрім того, зареєстровано уповноважених осіб ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "УКРАЇНСЬКА СТРАТЕГІЯ ГРОЙСМАНА" в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України.

Розглянувши відповідні звернення, Комісія зареєструвала 119 офіційних спостерігачів від іноземної держави та міжнародної організації на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року. А саме: 4 – від Словацької Республіки, 10 – від Комітету "За відкриту демократію", 105 – від Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO).

Таким чином, станом на 5 липня Комісією зареєстровано 436 офіційних спостерігачів на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року. А саме: від 3 іноземних держав – 11 офіційних спостерігачів, від 10 міжнародних організацій – 425 офіційних спостерігачів.

Розглянувши подання політичних партій, депутатські фракції яких зареєстровані в Апараті Верховної Ради України поточного скликання, а саме – Політичної партії "Об’єднання "САМОПОМІЧ" та ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "РАДИКАЛЬНА ПАРТІЯ ОЛЕГА ЛЯШКА", а також політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Свобода", Політичної Партії "ГОЛОС", Політичної партії "Громадянська позиція" та Міністерства закордонних справ України, Комісія утворила 102 дільничні виборчі комісії з виборів народних депутатів України закордонних виборчих дільниць закордонного виборчого округу на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року. 

На виконання рішення Верховного Суду Комісія внесла зміни до деяких своїх постанов шляхом зазначення, що кандидати в народні депутати України Третяк С.В., Підгурський М.М., Зелінський О.В., Косян С.С., Анциферов Д.Ю., Гринько А.А., Дмитрук А.Я., Бойко О.Л., Петровець О.Ф. є безпартійними. При цьому Комісія внесла відповідні зміни до своєї постанови від 26 червня 2019 року № 1346 "Про форму, колір і тексти виборчих бюлетенів з виборів народних депутатів України для голосування  в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах  народних депутатів України 21 липня 2019 року".

Внесено зміни технічного характеру до постанови ЦВК від 25 червня 2019 року № 1288. Також ЦВК внесла відповідні зміни до своєї постанови від  26 червня 2019 року № 1346,  виклавши додаток 133 в новій редакції.

Внесено зміни до єдиних кошторисів видатків окружних виборчих комісій ОВО № 18, 91, 97, 159 для підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року, затверджених постановою ЦВК від 18 червня 2019 року № 1057.

Затверджено єдині кошториси видатків окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України ОВО № 51 та № 59 для підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Окрім того, розглянувши заяви кандидатів у народні депутати України, які балотуються в ОВО, висунутих політичною партією та у порядку самовисування, про відмову балотуватися на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, Комісія скасувала реєстрацію 7 кандидатів у народні депутати України. А саме: Кошарука С.Д. – в ОВО № 21, Краснова З.В. – в ОВО № 25, Бабенко О.В. – в ОВО № 33, Бородіна В.І. – в ОВО № 38, Каліцева О.В. – в ОВО № 75, Побийвовка М.О. – в ОВО № 184, а також – Левківського М.П., висунутого Політичною партією "ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК", в ОВО № 207.

При цьому Комісія внесла зміни до своєї постанови від 26 червня 2019 року  № 1346, виключивши із відповідних додатків відомості про вказаних кандидатів у народні депутати України.

Відмовлено кандидату в народні депутати України в ОВО № 183 Вагнєр В.О. в реєстрації її довіреної особи.

Комісія скасувала реєстрацію довіреної особи кандидата в народні депутати України Піддубного О.П., зареєстрованого в ОВО № 49.

Також ЦВК скасувала реєстрацію довіреної особи кандидата в народні депутати України Кірікової І.М., зареєстрованої в ОВО № 49, та зареєструвала замість неї іншу.

Комісія скасувала реєстрацію довіреної особи кандидата в народні депутати України Думина Я.В., зареєстрованого в ОВО № 72, та зареєструвала замість неї іншу.

Зареєстровано довірених осіб кандидатів у народні депутати України, зареєстрованих в низці одномандатних виборчих округів.

Також скасовано реєстрацію 4 уповноважених осіб політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" в ОВО та зареєстровано замість них інших.

Скасовано реєстрацію уповноваженої особи ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "НЕЗАЛЕЖНІСТЬ" в ОВО № 222 та уповноважених осіб цієї політичної партії в 5 ОВО.

Окрім того, Комісія відмовила у задоволенні скарги Мягкої Л.О., довіреної особи кандидата в народні депутати України в ОВО № 40 Кужмана О.М.,  у якій суб’єкт звернення просила визнати дії кандидата в народні депутати України в цьому ж окрузі Трухіна О.М. з розміщення друкованого агітаційного матеріалу такими, що порушують вимоги виборчого закону, зобов’язати вказаного кандидата зняти друковані агітаційні матеріали та оголосити йому попередження. Рішення прийняте у зв’язку відсутністю належних підстав для задоволення.

Разом з тим, Комісія вирішила копію скарги та доданих до неї матеріалів надіслати до Національної поліції України для проведення перевірки викладених у скарзі обставин та реагування відповідно до законодавства України.

З тих же підстав відмовлено у задоволенні скарги кандидата в народні депутати України в ОВО № 78 Боговіна В.Ю, у якій суб’єкт звернення просив визнати дії кандидата в народні депутати України в цьому ж окрузі Пономарьова О.С. "з проведення агітаційних заходів під час проведення заходів 29 червня 2019 року, організованих органами місцевого самоврядування" такими, що не відповідають вимогам виборчого закону, а також зобов’язати вказаного кандидата утриматись у подальшому від вчинення дій, які не відповідають вимогам законодавства про вибори народних депутатів, порушують виборчі права громадян, права та законні інтереси суб’єкта виборчого процесу та суб’єкта звернення зі скаргою.

Також у зв’язку відсутністю належних підстав відмовлено у задоволенні скарги кандидата в народні депутати України в ОВО № 49 Кірікової І.М., у якій суб’єкт звернення, зокрема, просила визнати дії кандидата у народні депутати України в цьому ж окрузі Гнатенка В.С. щодо виготовлення і розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації такими, що не відповідають виборчому законодавству, та оголосити зазначеному кандидату попередження.

Комісія відмовила у задоволенні скарги Довгопола В.В., у якій суб’єкт звернення просив, зокрема,  визнати протиправними дії кандидата у народні депутати України в ОВО № 18 Демчака Р.Є., що полягали у публікації агітаційних матеріалів у друкованому засобі масової інформації не за рахунок коштів свого виборчого фонду, без укладення відповідної угоди із друкованим засобом масової інформації та прийняти рішення про Демчака Р.Є. за вчинення протиправних дій. Рішення прийняте у зв’язку відсутністю належних підстав для задоволення.

Окрім того, до Комісії надійшла скарга кандидата в народні депутати України Кузьміна Р.Р., включеного до виборчого списку Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ", у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року щодо дій суб’єкта виборчого процесу кандидата в народні депутати України Парубія А.В., включеного до виборчого списку Політичної партії "Європейська Солідарність", у ЗБВО на позачергових виборах народних депутатів України, такими, що не відповідають вимогам виборчого закону, порушують його права та законні інтереси як суб’єкта виборчого процесу, а також оголосити зазначеному кандидату в народні депутати України попередження.

Однак сьогоднішнім вищевказаним рішенням Комісія скасувала реєстрацію кандидата в народні депутати України Кузьміна Р.Р. Відтак, його скарга залишена без розгляду по суті, оскільки подана неналежним суб’єктом звернення зі скаргою та до неналежного суб’єкта її розгляд

Відділ взаємодії із ЗМІ  Секретаріату Комісії