17:33 / 02.07.2019 Политика

ЦВК на виконання рішень суду зареєструвала 3 кандидатів у народні депутати України

2 липня відбулось чергове засідання Центральної виборчої комісії, яке провела Голова Комісії Тетяна Сліпачук.

На виконання рішення Верховного Суду та відповідно до висновків цього суду, які унеможливлюють виконання судового рішення в інший спосіб, ніж прийняття рішення про реєстрацію, ЦВК зареєструвала кандидата у народні депутати України Клюєва А.П., висунутого Ліберальною партією України в ОВО № 46, на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

При цьому Комісія внесла зміни до своєї постанови від 26 червня 2019 року № 1346 "Про форму, колір і тексти виборчих бюлетенів з виборів народних депутатів України для голосування в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року", доповнивши відповідний додаток відомостями про вказаного кандидата у народні депутати України.

Також на виконання рішення Верховного Суду та відповідно до висновків цього суду, які унеможливлюють виконання судового рішення в інший спосіб, ніж прийняття рішення про реєстрацію, ЦВК зареєструвала кандидатів у народні депутати України Шарія А.А. та Євтухова Є.А., включених до виборчого списку ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "ПАРТІЯ ШАРІЯ" під № 1 та № 5 відповідно, в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Комісія внесла відповідні зміни до виборчого списку кандидатів у народні депутати України вказаної політичної партії в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі.

Як зазначила під час засідання секретар Комісії Наталія Бернацька, рішення ЦВК щодо відмов у реєстрації народних депутатів України Клюєва А.П. та Шарія А.А. були ухвалені у звʼязку з тим, що зазначені особи не підтвердили своє проживання в Україні протягом останніх пʼяти років на день проведення позачергових виборів народних депутатів України.

Проте, за її словами, Верховний Суд вважає, що ЦВК повинна обгрунтовувати свою позицію щодо відмови лише на підставі офіційних документів.

"Ми так і вчинили. Щодо пана Клюєва звернулися до відповідних державних органів, а до деяких і неодноразово, щоб підтвердити факт його проживання або не проживання на території України протягом останніх пʼяти років. Дехто відповів, що не має такої інформації, дехто – що це взагалі не їх компетенція. Але Генеральна прокуратура надала нам обгрунтовану відповідь з приводу того, що в межах кримінального провадження, яке вона проводить, у слідчих є інформація, що пан Клюєв останні пʼять років перебуває поза межами України. Щодо пана Шарія, то ЦВК навіть надавала у судових засіданнях протокол наради в ОБСЄ, де виступала його дружина та заявляла, що їх родина вже сім років не проживає на території України", – констатувала Наталія Бернацька.

Проте Шостий апеляційний адміністративний суд зобовʼязав Комісію зареєструвати цих двох осіб. А Верховний Суд – розглянути ці питання повторно. Але, як зазначила секретар Комісії, в своїх рішеннях він повністю знищив всі ті докази, які використовувала ЦВК під час обгрунтування своїх постанов про відмову. Лист Генпрокуратури, на думку суддів, – це не доказ. Протокол наради в ОБСЄ – теж.

"Ми усвідомлюємо, що для нас у пріоритеті має бути право кожного громадянина України обрати нову владу і таким чином скористатися своїм ключовим правом – виборчим. Але як ми можемо це здійснити, коли маємо такі рішення судів. По суті Верховний Суд у цих справах поставив крапку, знищивши всі наші докази. Ми не маємо жодного іншого виходу, діючи в межах чинного законодавства і з тими судовими рішеннями, які є, ніж реєструвати зазначених кандидатів", – наголосила Наталія Бернацька.

Також ЦВК внесла відповідні зміни до своєї постанови від 26 червня 2019 року № 1345 "Про форму, колір і текст виборчого бюлетеня з виборів народних депутатів України для голосування у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року" виклавши додатки 1, 2 в новій редакції.

На завершення засідання внесено зміни до єдиних кошторисів видатків окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України ОВО № 58, 85, 88, 131, 143, 149 для підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року, затверджених постановою ЦВК від 18 червня 2019 року № 1057.

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії