17:01 / 04.01.2019 Политика

ЦВК зареєструвала першого кандидата на пост президента України Ігоря Шевченка

4 січня відбулось чергове засідання Центральної виборчої комісії, яке провела Голова Комісії Тетяна Сліпачук.

До Комісії 31 грудня 2018 року громадянин України Шевченко І.А. особисто подав заяву про самовисунення кандидатом на пост Президента України разом з доданими документами для реєстрації кандидатом на пост Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року.

Розглянувши зазначені документи, Комісія встановила їх відповідність вимогам Закону України "Про вибори Президента України" та зареєструвала кандидата на пост Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року Шевченка Ігоря Анатолійовича, 1971 року народження, освіта вища, проживає в місті Києві, президента Благодійної організації "Успішна Україна", безпартійного, самовисування.

Також під час засідання комісії Шевченку І.А. видано посвідчення кандидата на пост Президента України встановленої форми.

Окрім того, Комісія зареєструвала уповноважених представників чотирьох кандидатів на пост Президента України у Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року:

Юрчика С.В. – кандидата на пост Президента України Капліна С.М.;

Марчука Б.М. – кандидата на пост Президента України Наливайченка В.О.;

Петренко І.М. – кандидата на пост Президента України Скоцика В.Є.;

Зубача Л.Л. – кандидата на пост Президента України Садового А.І.

До Комісії 31 грудня 2018 року громадянин України Ратуш В.Б. особисто подав заяву про самовисунення кандидатом на пост Президента України разом із доданими документами для реєстрації кандидатом на пост Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року.

Розглянувши подані документи, Комісія встановила їх невідповідність вимогам виборчого закону. Зокрема, подана Ратушем В.Б. заява про самовисунення кандидатом на пост Президента України не засвідчена в установленому законом порядку. До заяви про самовисунення не додано документа про внесення Ратушем В.Б. у безготівковому порядку на спеціальний рахунок ЦВК грошової застави в розмірі два мільйони п’ятсот тисяч гривень. Також на порушення вимог закону обсяг автобіографії кандидата на пост Президента України Ратуша В.Б. становить понад дві тисячі друкованих знаків.

Крім того, Комісія звернула увагу на помилки та неточності, виявлені в поданих Ратушем В.Б. документах.

Відтак Комісія відмовила Ратушу Володимиру Борисовичу в реєстрації кандидатом на пост Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року.

Розглянувши відповідні клопотання, Комісія надала дозвіл громадським організаціям "СТОП КОРУПЦІЇ", "Стоп нелегал", "Центр професійної та трудової реабілітації інвалідів судової системи" мати офіційних спостерігачів під час чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року.

Таким чином, станом на 4 січня 2019 року Комісія надала дозвіл 6 громадським організаціям мати офіційних спостерігачів під час чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року.

Окрім того, Комісія затвердила на 2019 рік середні норми видатків територіальних та дільничних виборчих комісій з місцевих виборів на підготовку і проведення позачергових, повторних, проміжних, перших та додаткових місцевих виборів.

Затверджено Розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на підготовку і проведення повторного голосування з перших виборів депутатів сільських, селищних рад 13 січня 2019 року на суму 1 млн 18 тис. 800 гривень.

Також затверджено Розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на підготовку і проведення повторного голосування з додаткових виборів депутатів сільської, селищної рад 13 січня 2019 року на суму 139 тис. 700 гривень.

Комісія встановила Порядок подання окружними виборчими комісіями з виборів Президента України фінансових звітів про надходження та використання коштів Державного бюджету України на підготовку і проведення виборів Президента України.

Внесено зміни до постанови ЦВК від 19 січня 2012 року № 7 "Про Порядок погашення Центральною виборчою комісією кредиторської заборгованості окружної виборчої комісії після закінчення строку її повноважень у разі, коли така заборгованість виникла в межах бюджетних асигнувань, передбачених на підготовку та проведення виборів народних депутатів України, Президента України".