18:37 / 27.12.2018 Политика

ЦВК оголосила з 31 грудня початок виборчого процесу чергових виборів президента України

27 грудня відбулось чергове засідання Центральної виборчої комісії, яке провела Голова Комісії Тетяна Сліпачук.

Верховна Рада України Постановою від 26 листопада 2018 року
"Про призначення чергових виборів Президента України" призначила чергові вибори Президента України на неділю, 31 березня 2019 року. Відтак, Комісія оголосила з 31 грудня 2018 року початок виборчого процесу чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року.

Окрім того, затверджено Орієнтовний план роботи Центральної виборчої комісії на перше півріччя 2019 року.

Комісія затвердила зразки та описи печаток, вивісок окружної і дільничних виборчих комісій з виборів Президента України та штампа "Вибув".

Внесено зміни до постанови ЦВК від 28 березня 2014 року № 116 "Про Порядок виготовлення, передачі, зберігання та використання печаток виборчих комісій з виборів Президента України та штампа "Вибув".

Розглянуто поточне питання функціонування Державного реєстру виборців.

Комісія внесла зміни до переліку звичайних та спеціальних виборчих дільниць, утворених на постійній основі постановою ЦВК від 12 квітня 2012 року № 66 та до Переліку одномандатних виборчих округів, утворених на постійній основі постановою ЦВК від 28 квітня 2012 року № 82.

Розглянувши відповідні подання виконавчих комітетів Фастівської міської ради Київської області, Хмельницької міської ради Хмельницької області та Смілянської міської ради Черкаської області, Комісія тимчасово закрила три спеціальні виборчі дільниці, утворені на постійній основі постановою ЦВК від 12 квітня 2012 року № 66, № 321397 – до 31 грудня 2019 року, № 681532 – до 31 грудня 2019 року, № 710939 – до 22 листопада 2020 року.

Окрім того, внесено зміни до постанови ЦВК від 8 квітня 2014 року № 226 "Про Порядок оплати праці членів окружних та дільничних виборчих комісій з виборів Президента України" та до постанови ЦВК від 11 квітня 2014 року № 255 "Про Порядок залучення спеціалістів, експертів та технічних працівників для організаційного, правового, інформаційного, технічного забезпечення здійснення повноважень виборчих комісій на час підготовки та проведення виборів Президента України".

Комісія затвердила зміни до Порядку фінансування окружних виборчих комісій та дільничних виборчих комісій закордонних виборчих дільниць за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на підготовку та проведення виборів Президента України, затвердженого 26 березня 2014 року постановою ЦВК № 77 та наказом Міністерства фінансів України № 342. При цьому зазначено, що постанова ЦВК набирає чинності з моменту прийняття Міністерством фінансів України відповідного рішення.

ЦВК встановила форму, розмір, поліграфічне виконання інформаційних плакатів кандидатів на пост Президента України, порядок їх виготовлення
і передачі Міністерству закордонних справ України та відповідним виборчим комісіям з виборів Президента України.

Окрім того, Комісія внесла зміни до переліку закордонних виборчих дільниць, утворених на постійній основі постановою ЦВК від 12 квітня 2012 року № 67 "Про утворення закордонних виборчих дільниць на постійній основі". При цьому зазначено, що закордонні дипломатичні установи України в державах, де утворено нові або ліквідовано закордонні виборчі дільниці та внесено відповідні зміни до існуючих закордонних виборчих дільниць, повинні опублікувати повідомлення про вказані зміни у друкованих засобах масової інформації, доступних громадянам України, які проживають чи перебувають на відповідній території, або в разі неможливості оприлюднити таке повідомлення в інший спосіб не пізніш як на п’ятий день після дня отримання цієї постанови.

ЦВК затвердила форми подань щодо кандидатур до складу окружних та дільничних виборчих комісій з виборів Президента України, а також встановила форми подань про заміну членів окружних та дільничних виборчих комісій з виборів Президента України.

Комісія затвердила Роз’яснення щодо розгляду звернень з питань внесення змін до постанов ЦВК про реєстрацію кандидатів на пост Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року.

Також затверджено Роз’яснення щодо застосування окремих положень Закону України "Про вибори Президента України" стосовно видачі членами дільничних виборчих комісій виборчих бюлетенів з виборів Президента України на підставі паспорта громадянина України.

Комісія внесла зміни до протокольного рішення ЦВК від 20 березня 2018 року № 2.

Також внесено зміни до Антикорупційної програми Центральної виборчої комісії на 2018 – 2020 роки, затвердженої постановою ЦВК від 23 липня 2018 року № 101.

Окрім того, Комісія встановила форму анкети кандидата на пост Президента України.

Про це "Багнету" повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ секретаріату ЦВК.