13:58 / 11.06.2018 Политика

Головні загрози українським виборам походитимуть не з території РФ чи США, а з самої України, – ЦВК

Представники Центральної виборчої комісії взяли участь в експертному круглому столі "Кіберзагрози для виборчого процесу в Україні", організованому за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES). 

У своєму виступі Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський наголосив на важливості питань кібербезпеки та прозорості процесу ідентифікації відповідних загроз напередодні виборів 2019 року.

Зокрема, він зазначив, що незалежно від того, коли в нашій державі відбудуться наступні загальнонаціональні вибори – у 2018 році, як дехто вважає, чи у 2019-му, як переконані всі – потреби України у кібернетичному захисті їх підготовки та проведення будуть чи не найвищими у світі.

При цьому він наголосив, що найбільша небезпека і найбільш серйозні кіберзагрози українським виборам будуть походити не з території Російської Федерації, як запевняють одні, і не з території Сполучених Штатів Америки, як вважають інші. Головні загрози будуть традиційно зʼявлятися з території самої України. "На жаль, ніхто не здатен сильніше дискредитувати українські вибори і підірвати довіру суспільства до їхніх результатів, ніж українські політики", – зауважив Михайло Охендовський.

– Можна прогнозувати, що ситуація з кіберзагрозами на наступних виборах буде подібною до використання так званого "адмінресурсу". Хто завжди використовує адмінресурс на українських виборах? Кожен, хто його має. Організаторам виборів невідомі випадки добровільної відмови кандидатів від протиправної поведінки. Можна прогнозувати, що деякі майбутні штаби будуть намагатися отримати доступ і до каналів передачі, і до самої інформації, якою будуть оперувати організатори виборів. Мабуть, жоден штаб не буде гребувати можливістю викривлення інформаційного простору шляхом поширення фейкових новин та дезінформації відносно інших кандидатів. Якщо на друге ЦВК безпосереднього впливу не матиме, то унеможливити перше – одне з наших пріоритетних завдань, – наголосив Голова ЦВК.

В обговоренні питань круглого столу міжнародні експерти IFES з кібербезпеки, представники Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Служби безпеки України, Національної поліції України, Представництв НАТО та ЄС в Україні, Ради національної безпеки і оборони України, Координатора проектів ОБСЄ в Україні та провідних організацій громадянського суспільства. 

Учасники круглого столу предметно обговорили виклики у сфері кібербезпеки, що стоять перед ЦВК напередодні виборів 2019 року, міжнародний досвід щодо забезпечення кібербезпеки під час виборів, а також основні заходи, яких необхідно вжити для координації зусиль зацікавлених сторін у сфері протидії кіберзагрозам. У рамках заходу також були представлені попередні висновки та рекомендації за результатами оцінки потреб, проведеної міжнародними експертами IFES з метою визначення проблематики в галузі кібербезпеки у виборчому процесі в Україні.

Відділ взаємодії із ЗМІ  Секретаріату Комісії