20:28 / 07.09.2015 Политика

Відбулася робоча зустріч голови цвк М. Охендовського з надзвичайним і повноважним послом США в Україні  д. Пайєттом та главою представництва ЄС в Україні Я. Томбінські

7 вересня відбулася робоча зустріч Голови Центральної виборчої комісії Михайла Охендовського з Надзвичайним і Повноважним Послом Сполучених Штатів Америки в Україні  паном Джеффрі Пайєттом та Главою Представництва Європейського Союзу в Україні паном Яном Томбінські. У заході також взяв участь заступник керівника Секретаріату ЦВК Сергій Дубовик.

Сторони обговорили широке коло питань, повʼязаних з підготовкою проведення місцевих виборів 25 жовтня 2015 року. Окрім іншого, М.Охендовський поінформував співрозмовників, що в Комісії налагоджена вже багаторічна тісна та ефективна співпраця з Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) щодо навчання членів виборчих комісій. ЦВК планує продовжувати цю роботу і зараз. Адже, враховуючи, що в результаті ухвалення нового закону суттєво змінилася виборча система, за якою проводитимуться ці вибори, члени територіальних та дільничних виборчих комісій потребують серйозної підготовки до виконання своїх обовʼязків.

Торкнулися співрозмовники й питання міжнародного спостереження за цьогорічними місцевими виборами. Зокрема, посол Ян Томбінські повідомив, що планує надіслати своїх представників в Україну й Європейський парламент. «Так, це не зовсім звична практика для Європарламенту – надсилати своїх спостерігачів на місцеві вибори. Але з огляду на нинішню ситуацію у вашій державі ми підемо на такий крок. І, вважаю, він буде виправданим», – зазначив Глава Представництва ЄС в Україні.

Своєю чергою пан Джеффрі Пайєтт висловив серйозне занепокоєння ситуацією в Харківській області, де територіальне управління юстиції відмовляється реєструвати місцеві організації політичної партії «Опозиційний блок», що унеможливлює участь її представників у місцевих виборах. Голова ЦВК підтримав це занепокоєння, зауваживши, що вирішення цього питання входить до компетенції органів виконавчої влади, зокрема – Міністерства юстиції України.

Також Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні звернувся і до питання проведення місцевих виборів на контрольованих Українською владою територіях Донецької та Луганської областей. І додав при цьому, що при їх проведенні дуже важливо дотримуватися найвищих європейських виборчих стандартів. З цього приводу М.Охендовський наголосив, що Центральна виборча комісія буде продовжувати робити все можливе, аби в цих регіонах, як і загалом в Україні пройшли вільні та справедливі вибори.

– А за великим рахунком, аби в нашій державі настав справжній громадянський мир та спокій, а з тим і не виникало сумнівів щодо можливості проводити вільні та чесні вибори, в Україні мають бути відновлені три найважливіші фактори: мир, верховенство права та свобода слова, – додав Голова Комісії.

На завершення зустрічі пан Ян Томбінські вчергове висловив підтримку Комісії та підкреслив:

– Ми маємо до Центральної виборчої комісії великий кредит довіри, враховуючи, зокрема, й підсумки проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 205 у Чернігові. Адже там була дуже важка політична ситуація, але ЦВК майстерно впоралася зі своїми обовʼязками в тих непростих умовах. Тому є всі підстави сподіватися на подібний успіх Комісії й під час місцевих виборів 25 жовтня 2015 року.

А Голова ЦВК, подякувавши співрозмовникам за увагу до вітчизняних виборів, висловив сподівання й на подальшу допомогу з боку відповідних міжнародних організацій, зокрема ОБСЄ та IFES.