09:21 / 12.12.2014 Политика

Сусіди агресивної Росії активно мілітаризуються

На тлі кризи в Україні нейтральні Фінляндія та Швеція відчувають загрозу. Вони хочуть більш тісно співпрацювати з НАТО.

Військово-повітряні сили Польщі отримають 40 найновіших американських ракет класу "повітря-земля". Уряд Швеції своєю чергою дозволив залучати до військових навчань колишніх військовослужбовців.

Збройні сили Польщі закуплять у США 40 ракет "повітря-земля" великої дальності дії. "Ніколи в історії у нас не було такої сучасної зброї, як ми отримуємо в результаті цієї угоди", - заявив міністр оборони країни Томаш Семоняк у четвер, 11 грудня. Урядовець додав, що зараз, у час російсько-українського конфлікту, подібне сучасне озброєння "є особливо потрібним". Під час церемонії на авіабазі неподалік від Познані угоду на суму 250 мільйонів доларів США було підписано із польського боку. Американська сторона дала свою згоду раніше, повідомляє інформагенція AP.

На тлі кризи в Україні нейтральні Фінляндія та Швеція відчувають загрозу. Вони хочуть більш тісно співпрацювати з НАТО. Дискусія про вступ до Альянсу в цих країнах пожвавлюється. 

Високоточними ракетами AGM-158 JASSM польські військово-повітряні сили оснастять свої винищувачі F-16. Вони здатні уражати цілі на відстані 370 кілометрів. Тоді як ракети, які стоять нині на озброєнні польських F-16, мають радіус дії у 70 кілометрів, зауважує агентство AFP. Постачання боєприпасів, а також супутнього обладнання відбуватиметься протягом 2015 та 2016 років. В експлуатацію нові ракети будуть введені у 2017 році, зазначається у повідомленні.

Варшава також висловила занепокоєння з приводу російських військових маневрів у районі Балтійського моря. "Протягом останніх днів спостерігається безпрецедентна активність росіян, як Балтійського флоту, так і військово-повітряних сил", - заявив 11 грудня Томаш Семоняк в ефірі телеканалу TVN24. "Це нас непокоїть", - додав міністр. За даними НАТО, 8 грудня більш як 30 російських військових літаків було зафіксовано над Балтійським морем та у берегів Норвегії, передає AFP.

Політика Росії також примусила Швецію здійснювати заходи зі зміцнення її обороноздатності. Уряд цієї країни дозволив із 2015 року залучати до тренувань тих шведів, які отримали військове навчання між 2004 та 2011 роками. Таких налічується 7,5 тисяч осіб, повідомляє AFP. Таким чином уряд країни відтермінував на десять років рішення парламенту Швеції від 2010 року, яке скасовувало призов, та, відповідно, можливість залучати військових запасу до обов'язкової участі у повторних навчаннях.

"Ми бачимо, як світ навколо нас змінився в негативному напрямку: частково російське переозброєння, частково анексія Криму Росією та збройний конфлікт в Україні", - пояснив такий крок уряду країни міністр оборони Швеції Петер Гултквіст каналу SVT, інформує Німецька хвиля.