12:10 / 05.12.2013 Политика

ГОЛОВА ЦВК ТА ГРУПА ЕКСПЕРТІВ ОБСЄ ОБГОВОРИЛИ ПІДГОТОВКУ ПРОВЕДЕННЯ ПОВТОРНИХ ВИБОРІВ НАРОДНИХ ДЕПУТАТІВ УКРАЇНИ 15 ГРУДНЯ 2013 РОКУ

 4 грудня відбулася робоча зустріч Голови Центральної виборчої комісії Михайла Охендовського з групою експертів Бюро демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі на чолі з консультантом з питань виборів цієї організації паном Джонатаном Стоунстрітом.  У заході також взяли участь член ЦВК Ігор Жиденко та керівники підрозділів Секретаріату Комісії.

Як відомо, представники БДІПЛ ОБСЄ у кількості семи осіб зареєстровані офіційними спостерігачами на повторних виборах народних депутатів України. Тому візит іноземних експертів до ЦВК став своєрідним початком їх роботи.

На початку зустрічі Голова Комісії висловив задоволення, що БДІПЛ ОБСЄ знайшло можливість направити своїх спостерігачів на ці вибори.

– Попри те, що повторні вибори народних депутатів України відбуватимуться тільки в п’яти одномандатних виборчих округах, вони є надзвичайно важливими як для України в цілому, так і для ЦВК зокрема. І ми сподіваємося, що спостерігачі від Бюро будуть працювати в тісній взаємодії з Комісією задля забезпечення відповідності цих виборів загальновизнаним виборчим стандартам, - сказав М.Охендовський.

Своєю чергою пан Д. Стоунстріт, який очолює групу експертів, зазначив, що йому та колегам дуже приємно знову повернутися до України, де вони перебували як спостерігачі під час місцевих виборів в 2010 році. «Враховуючи всі реалії, які призвели до повторних виборів, ми добре розуміємо, яке непросте завдання стоїть перед Комісією, – продовжив він. – До того ж цього разу ми не є повноцінною спостережною місією. Проте, хоч у нас і невелика команда, ми будемо робити все залежне, аби виконати свої обов’язки найкращим чином».

Згодом поважні гості мали можливість дізнатися про хід організації та підготовки повторних виборів народних депутатів України 15 грудня 2013 року. Зокрема, Голова ЦВК повідомив, що нинішні повторні вибори в п’яти одномандатних округах проводитимуться на підставі того ж закону, що й минулорічні чергові парламентські вибори, а також відповідного спеціального закону, який став підставою для їх призначення та був ухвалений Верховною Радою України 5 вересня цього року.

– Такий підхід ґрунтується на тому, що народні депутати одного й того ж скликання мають обиратися за однаковими правилами, – додав М.Охендовський. – Водночас, як відомо, Верховна Рада України ухвалила зміни до виборчого законодавства, виходячи з рекомендацій міжнародних організацій, зокрема і звіту Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ за результатами виборів 2012 року. Ці зміни розроблялися у співробітництві з експертами Венеціанської комісії та Ради Європи. Проте вони можуть набрати чинності в лютому 2014 року, тому у нас немає підстав застосовувати їх зараз.

Разом з тим, за словами Голови Комісії, ЦВК максимально врахувала зауваження іноземних місій спостереження, окремих політичних партій, які висловлювалися під час виборів 2012 року, та внесла зміни до низки тих виборчих процедур, які могла відкорегувати своїми рішеннями. Причому це було зроблено ще в травні поточного року, не чекаючи призначення повторних виборів народних депутатів України. Зазначені зміни, зокрема, стосуються процедур жеребкування щодо формування окружних та дільничних виборчих комісій. Завдяки ним вдалося суттєво розширити представництво політичних партій та кандидатів як в окружних, так і в дільничних виборчих комісіях. Наприклад, на попередніх виборах до ОВК за результатами жеребкування були включені кандидатури лише 16 позапарламентських партій. А на повторних виборах 2013 року їх кількість зросла до 34.

– Позитивним результатом слід вважати й те, що застосовані на цих виборах процедури жеребкування щодо формування складу окружних та дільничних виборчих комісій не викликали зауважень з боку суб’єктів виборчого процесу. Не зафіксовано суттєвих нарікань з боку кандидатів в народні депутати та партій, які їх висували, як у процесі жеребкування так і при формуванні складу виборчих комісій нижчого рівня, – наголосив М.Охендовський.

Іноземні спостерігачі також були поінформовані, що всі дільничні виборчі комісії вже розпочали свою роботу. Окрім того, всі вони практично стовідсотково вже отримали від органів ведення Державного реєстру виборців попередні списки виборців.

– Отже, на сьогодні у Центральної виборчої комісії немає серйозних підстав хвилюватися щодо ходу підготовки виборів, – підкреслив  Голова Комісії та додав: «Звичайно, ми не можемо ігнорувати і поточну суспільно-політичну ситуацію в нашій державі. Проте, я сподіваюсь, що останні події не вплинуть на чесність, вільність та прозорість виборів. Принаймні, ЦВК робитиме все залежне від неї, щоб все сталося саме так».

Окрім того, відповідаючи на запитання представників БДІПЛ ОБСЄ щодо моніторингових заходів ЦВК безпосередньо в день голосування і після нього, М.Охендовський зазначив, що процедури, які застосовувалися Комісією під час попередніх виборів, будуть абсолютно ідентичними й цього разу.

Також він поінформував, що наразі триває робота щодо запровадження англомовної версії офіційного сайту Центральної виборчої комісії в частині веб-відображення даних системи "Вибори", щоб іноземні спостерігачі мали можливість отримувати інформацію, так би мовити, з першоджерела. «Серйозна реконструкція веб-сайту запланована на 2014 рік, але вже під час повторних виборів 15 грудня 2003 року, використовуючи наявний інтерфейс, ми зможемо продемонструвати новий рівень відкритості та доступності інформації щодо організації підготовки та проведення виборів», –  додав Голова ЦВК.

Під час зустрічі іноземних експертів зацікавило й питання реєстрації кандидатів в народні депутати та спостерігачів на повторних виборах 15 грудня 2013 року. З цього приводу М.Охендовський повідомив, що кількість зареєстрованих кандидатів у двох з п’яти одномандатних округів перевищила прогнозовану Комісією. Більше того, на одному із них – виборчому окрузі № 223 – стала рекордною за всю історію проведення виборів в нашій державі. «А в цілому до реєстрації кандидатів в народні депутати України ми підійшли абсолютно об’єктивно та неупереджено й при розгляді відповідних питань, як і завжди, керувалися виключно законом», – наголосив Голова Комісії. Також спостерігачів від БДІПЛ ОБСЄ було поінформовано про те, що ЦВК подала до Вищого адміністративного суду України апеляційні скарги на рішення Київського апеляційного адміністративного суду щодо скасування постанови Центральної виборчої комісії в частині реєстрації одного з кандидатів в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 94 та очікує остаточного рішення цього суду.

Щодо вітчизняних офіційних спостерігачів, то Комісія надала дозволи мати спостерігачів кожній громадській організації, яка звернулася з відповідним клопотанням. Так само і окружні виборчі комісії продовжують реєструвати всіх осіб, яких громадські організації, політичні парті та кандидати пропонують для реєстрації спостерігачами. Окрім того, сама ЦВК вже зареєструвала 121 спостерігача від іноземних держав та міжнародних організацій.

На завершення зустрічі М.Охендовський вручив всім представникам БДІПЛ ОБСЄ, які зареєстровані офіційними спостерігачами на повторних виборах народних депутатів України 15 грудня 2013 року, відповідні посвідчення.

ТЭГИ: