19:31 / 07.06.2024 Общество

Лають голосно, але не безкоштовно. Що приховують антитютюнові активісти за гучними гаслами?

«Продам злого собаку для охорони суспільних інтересів. Дорого». Саме таке оголошення варто повісити на дверях робочих кабінетів деяких українських журналістів.

Наталія Соколенко – особистість вкрай суперечлива й багатогранна, щоб вважатися взірцем журналістської етики та поборниці справедливості. Хоч у минулому пані Наталія й отримувала журналістські відзнаки, та в подальшій своїй кар'єрі журналістка навчилась вправно поєднувати талант безстрашної кореспондентки із цілком прагматичним, холодним розрахунком. Один із останніх, довготривалих проєктів журналістки спільно з екс-чоловіком – боротьба з палінням на державному рівні. Хоч ініціатива, на перший погляд, суспільно значуща й гуманна, та журналісти вже встигли ознаменувати її "маленьким сімейним бізнесом" родини Соколенків.   

Від правдошукачки до антитютюнової активістки

Звичайно, журналіст має бути злим. «Ціпний собака» демократії. З цієї точки зору, Наталія Анатоліївна свою роботу знає, норму виконує і навіть перевиконує – «лає» вона часто. Дуже часто. І на багатьох.

За Соколенко міцно закріпилась репутація скандальної журналістки, якій нічого не варто облаяти владу, провладні структури, депутатів та навіть військових ЗСУ. Звісно, цей перелік неповний, і він включає дані лише за останній рік. В журналістських колах жартують, що в Україні скоро не залишиться політиків, посадових осіб та експертів, яким би пані Наталія не встигла приділити свою безцінну увагу.  

Але «лаяти» безкоштовно – це справа молодих журналістів-початківців. Виступати за все хороше і проти всього поганого – це доля багатьох «збитих льотчиків». Але бажано, щоб за це платили.

Тому особливої уваги заслуговує так звана антитютюнова діяльність пані Наталії та її чоловіка. 

Артем Соколенко є співзасновником і уповноваженою особою ТОВ «Красні комунікації», більше відоме як PR-агентство «Красні». Дана структура вже близько 10 років співпрацює з основними антитютюновими організаціями – з коаліцією «За вільну від тютюнового диму Україну» та громадською організацією «Життя».

На фейсбук-сторінках Артема Соколенка і його PR-агенції є чимало постів, присвячених їх антитютюновим кампаніям. Натомість Наталія Соколенко забезпечує чоловіку «інформаційну» підтримку в соціальних мережах, агресивно реагуючи на тих, з ким не погоджуються клієнти Артема Соколенка.

«Наталя Соколенко як членкиня Громадської ради доброчесності має знати термін «конфлікт інтересів». Пані Наталя, коли Ваш чоловік бере гроші, аби Ви агресивно кидалися в соцмережах на тих, з ким не погоджуються клієнти Вашого чоловіка, Ви перетворюєтеся, перепрошую, на інформаційну «титушку». А сам конфлікт інтересів є прямою ознакою корупції. Але ж до корупції «має бути нульова терпимість», правда, пані Наталя?!», - розповіли у виданні Багнет ще у 2021 році.

На жаль, на це питання Наталя Соколенко відповіді тоді так і не дала. Проте, значною мірою, на це питання відповіла Громадська рада доброчесності, яка приблизно в той же період – на початку 2021 р. – розпрощалася з пані Соколенко.

Щоправда, із виходом з Громадської ради доброчесності Соколенко отримала можливість не подавати щорічну податкову декларацію. І цією можливістю вона скористалася. Чим вчергове «підтвердила» свою відданість ідеалам прозорості і підзвітності.

Утім ті декларації по майну Соколенко, які ще доступні (за 2017-2020 рр.), дають можливість проаналізувати не лише динаміку фінансового стану журналістки-антикорупціонера, але і її моральні орієнтири.

Примітно, що за даними останньої оприлюдненої декларації 2020 р., сукупний річний дохід Наталії Соколенко склав близько 887 тис. грн., у тому числі 639 тис. – від підприємницької діяльності, а в 2019 р. – 1,27 млн. грн.

Цікаво, що якщо в попередні роки зарплата в «Українському радіо» потрапляла в декларацію Соколенко, то в 2019 і 2020 рр. її вже немає, хоч пані Наталія продовжувала співпрацювати з «Українським радіо».

Це може свідчити лише про одне: пані Соколенко зекономила на податках, сплачуючи як ФОП лише 5% єдиного податку, замість 18% ПДФО та соціального й військового збору. Чи є така оптимізація «податків», які мають підтримувати Збройні Сили України, ознакою «доброчесності», про яку так любить говорити пані Наталія, – питання риторичне.

Антитютюнова діяльність як бізнес

Наталія Соколенко сьогодні активно критикує окремі компанії, особливо тютюнові, які не вийшли з РФ. Хоч правда в цьому, звісно, є, однак з моральної точки зору, для правдолюбивої та ідейної пані Соколенко вкрай дивно брати кредит в російському «Альфа банку», який вона отримала у липні 2019 р., коли і Крим, і частина Донбасу вже були окуповані.

Подібне лицемірство «журналістів-активістів-оптимізаторів» б’є у т.ч. по довірі людей до українських засобів масової інформації. Не випадково, за опитуваннями «Демократичних ініціатив» і Центру Разумкова, 43% українців не довіряють ЗМІ. І при таких «журналістах» - це й не дивно.

Звичайно, Соколенко не єдина правдошукачка, яка не проти заробити та оптимізувати податки на щедро фінансованих Заходом антитютюнових організаціях. Навесні цього року на подібних схемах «погорів» ще один відданий борець з палінням – ФОП Купира Дмитро Іванович.

Так, у березні 2024 року відомий журналіст, директор експертно-аналітичного центру "Діалог" Андрій Миселюк запідозрив ГО "Життя" – яка є основним «розподільником» західних коштів на боротьбу з палінням – у реалізації оптимізаційних схем для економії на податках. І, імовірно, частина оптимізації здійснювалася через виконавчого директора ГО «Життя» Дмитра Купиру.

А суми через ГО «Життя» проходили немалі – 320 тис. дол у 2022 р. та, за словами Купири, близько 400 тис. дол у 2023 р.

«Безповоротно ці кошти приходять не в Україну, а в ГО "Життя". Україна ж з цих грошей отримує дуже мало. За 2023 рік фінансовий звіт ГО "Життя" ще досі не опублікувала. Але за 2022 рік, навіть за даними офіційного сайту організації, з 320 тис. доларів у вигляді податків було сплачено лише 732,8 тис. грн, тобто приблизно 6,3%», – пише Миселюк.

Журналіст також відмічає, що вже через 4 місяці після приходу на роботу до ГО "Життя" Дмитро Купира став приватним підприємцем.

"Якщо вже професійно боротися з тютюном - то лише як приватний підприємець. Бо навіщо платити більше податків державі? Якщо порахувати можливу економію на податках ГО "Життя" завдяки оптимізаційній схемі - (18% ПДФО +1,5% військового збору - 5% єдиного податку) Х 11,6 млн грн "освоєних" у 2022 році коштів, - виходить, що економія на податках склала приблизно 1,7 млн грн. Тобто виходить, що ГО "Життя" у 2022 році зекономила податків вдвічі більше, ніж сплатила", - додав Миселюк.

Показово, що з моменту публікації журналістського розслідування Миселюка, Дмитро Купира так і не оприлюднив фінансовий звіт за 2023 р. Напевно, що як Купирі, так і Соколенко та їх «угрупованню антитютюнових активістів», є що приховувати. Та це не заважає їм грати у подвійні ігри, збагачувати свої статки, заощаджуючи на державних податках.