22:50 / 12.06.2024 Политика

У Генштабі пояснили, чому рашисти мали успіх на Харківщині

У Генштабі ЗСУ заявили, що перед травневим наступом росії на Харківщині вжили заходів для відбиття нападу. Прориву росіян на цьому напрямку не сталося, проте з певних причин ворог отримав частковий тактичний успіх.

Як йдеться у відповіді Генштабу на запит «Суспільного», під час підготовки до наступу на Харківщині частково обладнали позиції з інженерного погляду, а також посилили резервами оборонні спроможності підрозділів на тих напрямках, де зосереджувалися основні сили рф. Будівництвом фортифікацій, за даними Генштабу, на цьому напрямку займалися Харківська ОВА та підрозділи ЗСУ.

Тактичний успіх пояснили кількома чинниками, серед яких посилені артилерійські та авіаційні удари, що створили тиск на українські оборонні лінії, та характер наступу — з кількох напрямків одночасно. Також відіграла роль і логістична підтримка росіян, які створили потужне ударне угруповання, що переважало підрозділи Сил оборони.

Під час самого наступу українські підрозділи були зосереджені на виснаженні противника, завданні йому максимальних утрат для позбавлення його наступального потенціалу та подальшого проведення контрнаступу.

Наразі військове командування в режимі реального часу аналізує поточну ситуацію та оперативно ухвалює рішення, зокрема щодо завдань для підрозділів, відповідно до змін в обстановці, додали в Генштабі.

Підготувала: Ніна Петрович