06:36 / 21.05.2024 Политика

Глава Пентагону пообіцяв Україні стабільний потік військової допомоги

Фото: Ллойд Остін

Американське озброєння надходитиме Збройним силам України "стабільним потоком". Про це на онлайн-зустрічі у форматі "Рамштайн" заявив міністр оборони США Ллойд Остін. 

У понеділок, 20 травня, у віртуальному форматі відбулося 22-е засідання контактної групи з координації постачання зброї Україні. Крім Остіна, на ньому були присутні міністр оборони України Рустем Умєров та головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

У вступному слові міністр оборони США зазначив, що засідання відбувається "у дуже важкий момент", коли російські війська розпочали новий наступ на українській території.

– Але ми збираємося продовжувати надавати Україні підтримку, якої вона потребує. США, як і раніше, сповнені рішучості зробити свій внесок. Завдяки ухваленню додаткових асигнувань ми продовжимо схвалювати значні пакети допомоги для України. Ви бачитимете стабільний потік американської допомоги Україні тиждень за тижнем, – зазначив Остін.

Глава Пентагону наголосив, що США вже забезпечили поставки пріоритетної для України техніки, і ще більша допомога перебуває в дорозі. До неї входять додаткові боєприпаси для систем ППО NASAMS та Patriot, реактивні системи залпового вогню HIMARS, боєприпаси для зенітних ракет Stinger, а також протитанкові системи Javelin та AT-4.

За словами глави Пентагону, з лютого 2022 року члени контактної групи надали для підтримки України понад $95 млрд. На вчорашньому засіданні, як заявив Ллойд Остін, американська сторона домагалася від зарубіжних партнерів узгодження щодо постачання Україні додаткових засобів ППО.

BAGNET нагадує, Україна у пріоритетному порядку просить у США безпілотники MQ-9 Reaper.

Підготував: Сергій Дага