11:21 / 23.04.2024 Политика

Ми до кінця не розуміємо, що відбувається в Кремлі, – РНБО

Фото: Олександр Литвиненко/Національний інститут стратегічних досліджень

У росії існує розподіл "еліти" на три групи: "заручники", "опортуністи" і "віряни". Про це заявив у інтерв'ю для "Інтерфакс-Україна" секретар РНБО Олександр Литвиненко.

За його словами, хоча ми не маємо повного розуміння того, що відбувається у Кремлі, раніше говорили про конфлікт між умовними прагматиками та "патріотами". Проте невідомо, чи можна стверджувати, що "патріоти" остаточно перемогли.

– Мені сподобалася класифікація одного із європейських аналітичних центрів. Вони розділили всю російську еліту на три групи – "заручники", "опортуністи" та "віряни". "Вірян" – найменше, а "заручників" найбільше, відсотків 60. Це ті самі прагматики, у яких поступово починає діяти Стокгольмський синдром. Інша справа, ми повинні зрозуміти для себе, що росія ніколи так добре не жила, як зараз. Я вважаю, що ситуація в росії сьогодні – це крихка стабільність. Це, цитуючи назву однієї відомої книги, може бути назавжди, доки не закінчиться, - розповів Олександр Литвиненко.

Він також додав, що у рф всі рішення ухвалюються в Кремлі.

– Гіперцентралізація. Ну, подивіться на ситуацію в Махачкалі, Башкортостані. Чи могли вони зупинити ці виступи? Без питань, пригожинський бунт. Чи могли це вирішити? Могли. Просто не дали команди з кремля. Без нього важливі рішення не ухвалюються. Це збільшує можливість помилки, - підкреслили у РНБО.

Підготував: Сергій Дага