21:15 / 20.04.2024 Политика

Спочатку українська влада будувала дороги, а тепер вимагає, щоби союзники збивали літаки

Президент Зеленський заявляє про подвійні стандарти з боку союзників щодо захисту України та Ізраїлю від повітряних атак.

В інтерв’ю бразильським ЗМІ він висловив побажання, щоб авіація союзників збивала російські ракети, які летять по Україні.

"Коли ми казали з першого дня війни: "Закрийте небо, захистіть Україну", нам казали: "Ми можемо зробити ось так, а інакше ми будемо втягнуті в війну з РФ, тому що ви не є країною НАТО, а ми є країни НАТО".

Тут історія абсолютно прагматична з Ізраїлем – їм потрібно було знищити все, що летіло на голови ізраїльтянам (молодці, що знищили і що люди там живі, й слава богу). Але це і є подвійні стандарти – всі забули в такий момент, що Ізраїль не є країною НАТО", - каже Зеленський.

Він наголосив, що під час захисту Ізраїлю від атаки Ірану союзники продемонстрували, "що технологій достатньо, щоб збити сотні іранських ракет і "Шахедів"" і ця демонстрація також "повинна була бути демонстрацією для Росії".

"Бо неодноразово і літаки РФ, і ракети перетинали повітряний простір Польщі й Румунії, і там не було ніяких реакцій. Це говорить про подвійні стандарти", – підкреслив президент.

Він виступив за те, щоб авіація союзників збивала ракети, що летять по Україні.

"А що було в Ізраїлі? Літаки, які стріляли ракетами. Якщо нам пропонується, наприклад, авіація Франції, Німеччини, Польщі, Британії – неважливо, кого, яка піднімається в небо на територіях навіть своїх держав, я вже не говорю, що в іншому просторі або в нашому… Якщо ця авіація буде підніматися на території наших країн-сусідів і буде збивати ракети, які безумовно летять по Україні, але можуть прилетіти й на ці території, як вже було з Польщею і Румунією, то нехай вони збивають ці ракети. Я буду тільки аплодувати стоячи, я буду тільки вдячний за це. Тому що це і є правила одні для всіх між союзниками або подвійні стандарти", - додав Зеленський.

Відзначимо, що це говорить той самий "політик", який за кілька днів до війни клікав людей "на шашлик" та переконував,  що Україна не може дозволити собі збільшення армії, бо тоді доведеться відмовитися від інфраструктурних проєктів.

"Ми можемо збільшити армію в два-три рази, але тоді, наприклад, не зможемо будувати дороги. Для нас це проблема", - казав Зеленський 17 лютого 2022 року.

Підготувала: Ніна Петрович