14:31 / 05.04.2024 Политика

Американська зброя – тільки для захисту: спікер Пентагону прокоментував допомогу США в атаках на НПЗ рф

Ілюстративне фото з відкритих джерел 

Спікер Пентагону Патрік Райдер відповів, чи надає США можливості для ударів України по російських НПЗ.

Про це він сказав журналістам на брифінгу, повідомляє Пентагон.

Спікер заявив, що допомога США Україні призначена лише для захисту та повернення власної території. Для ударів по російських нафтопереробних заводах Вашингтон допомоги не надає.

– Допомога, яку ми надаємо Україні, призначена для того, щоб вона могла захистити та повернути свою суверенну територію. Ми не надаємо жодної допомоги для використання поза цими межами. Наша увага зосереджена на тому, щоб вони могли захистити себе, –  сказав Райдер.

США не підтримують удари по російських НПЗ: чим Вашингтон пояснює позицію

Financial Times написало, що Сполучені Штати Америки закликали Україну припинити атаки на російські нафтопереробні заводи, оскільки вони можуть призвести до зростання світових цін на нафту.

Попередження з Вашингтона були начебто адресовані СБУ та ГУР.

США нібито стурбовані тим, що коли Україна продовжить завдавати ударів по російських об’єктах, росія може завдати удару “по енергетичній інфраструктурі, на яку спирається Захід”. Йдеться, зокрема, про трубопровід “Каспійського Трубопровідного Консорціуму”, через який здійснюються постачання казахстанської нафти. У 2022 році Москва вже ненадовго припиняла його роботу.

Підготував: Сергій Дага