16:56 / 22.03.2024 Политика

У Кабміні визнали, що США закликали українців припинити удари по російських НПЗ

22 березня віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина прокоментувала повідомлення Financial Times про те, що США закликали Україну відмовитись від ударів по російських заводах, бо через це можуть зрости ціни нафту і рф може атакувати у відповідь.

"Українська сторона відповіла, я думаю, якраз досягненням своїх цілей і дуже успішними операціями, проведеними на території рф. Також є заяви й інших офіційних осіб, які полягають в тому, що це є абсолютно законні цілі з військового погляду", — зазначила членкиня уряду.

Чиновниця пояснила, що Україна розуміє заклик американських партнерів. Однак, з її слів, Сили оборони воюють "тими спроможностями, ресурсами й практиками, які наявні у нас сьогодні".

Також Стефанішина згадала свої переговори в лютому 2022 року з партнерами по НАТО щодо закриття неба над Україною. "Вони сказали: "Ольго, ти ж не розумієш стандартів НАТО". У натовському розумінні "закрити небо" означає в першу чергу знищити інфраструктуру на території РФ, яка дає спроможність бомбити українські міста, заводи, які виробляють ракети. Тому, власне, ми діємо відповідно до найкращих натовських стандартів", — підкреслила віцепрем’єрка.

Підготувала: Ніна Петрович