12:37 / 14.03.2024 Политика

Шольц назвав безвідповідальною передачу ракет Taurus Україні без німецьких навідників

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Канцлер Німеччини Олаф Шольц під час полеміки з депутатами Бундестагу назвав безвідповідальним кроком постачати Україні ракети Taurus без німецьких навідників. Навіть якщо здійснювати оперативне планування ударів на території ФРН це все одно буде неприпустимим для Німеччини, сказав Шольц.

"Я виключаю постачання таких систем далекобійного озброєння, які були б пов'язані з залученням німецьких вояків, у тому числі за межами України. Це риса, яку я як канцлер ФРН не хочу переступати", – сказав Шольц.

Заступник голови фракції опозиційного блоку християнських партій ХДС/ХСС Йоган Вадефуль нагадав про витік розмови офіцерів ВПС, згідно з якою українських військових можна навчити самостійно використовувати Taurus. Вадефуль уточнив у канцлера, як саме він виправдовує відмову у передачі ракет, але той уникнув відповіді.

5 березня Томас Готтшильд, голова представництва MBDA Deutschland, яка володіє 67% акцій виробника Taurus, сказав, що компанія готова навчити працювати з цим видом далекобійних систем військовослужбовців будь-якої країни, зокрема України. При цьому Готтшильд зазначив, що продаж Taurus та умови передачі цих ракет іншим країнам - "політичне рішення".

Президент України Володимир Зеленський просив ФРН передати крилаті ракети Taurus дальністю дії до 500 км під час візиту до Берліна 14 травня 2023 року. 

10 років тому для Бундесверу закупили майже 600 ракет Taurus, з яких готові до експлуатації 150. Taurus вважаються аналогом британських Storm Shadow, які вже отримали ЗСУ. Однак радіус дії у німецько-шведських ракет трохи більший, їх складно виявити радарами.

BAGNET зазначає, крилата ракета Taurus запускається з винищувача, вона може доставляти 400-кілограмову боєголовку на відстань понад 500 км. 

Підготував: Сергій Дага