18:23 / 09.03.2024 Политика

КНР і Швейцарія вимагають підключити росію до мирного саміту щодо України, – ЗМІ

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Китай і Швейцарія наполягають на запрошенні росії на мирний саміт щодо України, який відбудеться у Швейцарії, повідомили джерела гонконзької газети South China Morning Post.

Спецпредставник КНР у справах Євразії Лі Хуей заявив представникам Євросоюзу, що конференція не може бути заходом про план "який заштовхнуть росіянам у пельку".

Пекін і Берн поділяють "прагматичний" погляд на досягнення миру. Без участі обох сторін саміт може стати "дипломатичним еквівалентом потьомкінського села". У КНР і Швейцарії, як стверджується, варіант переговорів без росії не бачиться реальним.

Французький дипломат висловив сумнів у розмові з South China Morning Post, що Москва візьме участь у саміті. Однак якщо вона погодиться до виборів до Європарламенту, "буде тиск з боку Франції та інших країн", щоб не склалося враження поступок росії.

Україна просуває свою "формулу миру", яка, серед іншого, передбачає виведення російських військ на багатосторонніх конференціях у різних країнах. Швейцарія планує провести таку конференцію до початку літа, повідомляв міністр закордонних справ Іньяціо Кассіс. На неї, як і попередні подібні заходи, не запросили росію.

Підготував: Сергій Дага