13:53 / 04.03.2024 Политика

У Польщі заявили, що присутність військ НАТО в Україні "тільки погіршить ситуацію"

Ілюстративне фото з відкритих джерел

НАТО не готове до розміщення військ в Україні, вважає спікер Сейму Польщі Шимон Головня. Про це він сказав в ефірі телемарафону.

"Гадаю, що це значно складніше, ніж думають деякі люди навіть у Європі. Не хочу бути нечесним, тому скажу, що це буде проблемою для багатьох країн НАТО. Я знаю, що сказав президент Макрон і яка його ідея загалом, але не думаю, що НАТО готове до такої участі у цій війні", – сказав він.

На думку Головні, навіть участь окремих країн НАТО в такій операції буде проблематичним.

"Якщо солдати з країни НАТО, навіть окремої країни – члена НАТО, будуть атаковані чи загинуть на вашій території в цій війні, ми муситимемо розглядати це як атаку на весь Альянс, хоч це і станеться в Україні. Ми муситимемо надати колективну відповідь. НАТО – це як братство, один за всіх і всі за одного. Тому ми дискутуємо з цього приводу", – сказав він.

Головня вважає, що Україні від Заходу зараз потрібні не люди, а технології.

"Бо кожного разу, як ви отримуєте технологічну перевагу, ви виграєте. Це найголовніше. Вам потрібна нова зброя, вам потрібна інформація з поля бою, вас потрібно підтримувати багатьма способами. Але ми повинні бути дуже обережними, якщо йдеться про фізичну присутність солдатів НАТО, бо це може погіршити ситуацію. Я думаю, що це може погіршити ситуацію", – сказав польський спікер.

BAGNET нагадує, днями Еммануель Макрон заявив, що його країна може відправити свої війська до України. Президент Франції заявив, що вони почули прохання Володимира Зеленського про посилення підтримки Києва, однак консенсусу щодо відправлення військ НАТО поки що немає.

Згодом більшість країн НАТО виключили відправку військ в Україну – в тому числі Німеччина, Британія і США.

Підготував: Сергій Дага