18:08 / 01.03.2024 Политика

Україна очікує отримати у 2024 році 16 мільярдів євро від ЄС, – Шмигаль

Україна очікує отримати у 2024 році 16 мільярдів євро з пакету допомоги Європейського Союзу на період чотирьох років загальною сумою 50 мільярдів євро.

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду.

Він висловив подяку ЄС за остаточне схвалення інструменту Ukraine Facility. “Це 50 млрд євро на чотири роки. Це підтримка інвестицій, підтримка нашої економіки та нашого руху до членства в ЄС. Цього року очікуємо отримати 16 млрд євро бюджетної допомоги від ЄС”, – сказав прем’єр.

Шмигаль також повідомив, що уряд сьогодні схвалить угоду з Єврокомісією “Програма підтримки реформ та відновлення”. Угода передбачає збільшення загального бюджету програми до 374 мільйонів євро. За рахунок цих коштів передбачається відновлення зруйнованих об’єктів інфраструктури, підтримка малих фермерських господарств та інших виробників сільськогосподарської продукції, модернізація пунктів пропуску, суміжних із кордоном ЄС.

Прем’єр також розповів про інші спільні проекти з міжнародними партнерами. “Сьогодні затвердимо й подамо на ратифікацію до Верховної ради угоду зі Словенією щодо підтримки програми гуманітарного розмінування в Україні. Словенія надасть грант на суму більше 50 мільйонів гривень (1,5 мільйона євро), аби допомогти нам швидше пройти процес такого розмінування”, – додав він.

Підготувала: Ніна Петрович