08:49 / 29.02.2024 Политика

Північна Македонія підписала декларацію про підтримку вступу України в НАТО

Фото: Талат Джафері і Володимир Зеленський/Офіс Президента

Прем’єр-міністр Північної Македонії Талат Джафері підписав із президентом Володимиром Зеленським спільну декларацію та обіцяв підтримку України у вступі в ЄС і НАТО. Про це повідомляє пресслужба Офісу Президента.

Під час свого візиту, 28 лютого, до столиці Албанії Тирану на полях саміту "Україна – Південно-Східна Європа" лідери підписали декларацію про підтримку вступу України в НАТО.

Декларація передбачає підтримку з боку Північної Македонії приєднання України до Альянсу, коли будуть виконані відповідні умови.

Крім того, сторони підтвердили взаємну підтримку під час процесу переговорів про вступ України та Північної Македонії до Європейського Союзу.

Окрім того, спільна декларація осуджує російську агресію проти України та злочини, скоєні рф під час конфлікту. Вона підтверджує участь Північної Македонії в українській "Формулі миру" та виявляє зацікавленість у подальшій реконструкції української інфраструктури.

Президент України та Прем’єр-міністр Північної Македонії підтвердили важливість розслідування воєнних злочинів на території України, включно зі злочином агресії, та притягнення винних до відповідальності згідно з нормами міжнародного права.

Угода підтверджує зобов’язання та домовленості у сфері безпеки, висловлені Північною Македонією під час підписання Спільної декларації G7 12 липня 2023 року.

BAGNET нагадує, 28 лютого, президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Албанії Еді Рама підписали угоду про співпрацю між країнами під час зустрічі у Тирані. Зазначається, що документ сприятиме розвитку співпраці з Албанією та зміцненню позицій України в Балканському регіоні.

Підготував: Сергій Дага